Het kleine Werchter loopt stilaan vol voor zijn grootse muzikale hoogmis. Hoewel de organisatie vooraf heel wat kritiek kreeg over de line-up ("sommige groepen zijn bijna huisbands geworden"), raakte het festival maanden vooraf vlot uitverkocht. Tienduizenden festivalgangers mogen onder meer uitkijken naar optredens van Metallica, Arctic Monkeys, Pearl Jam en uiteraard onze Belgische trots Stromae, die het vierdaagse muziekfeest afsluit.

Voor het derde jaar op rij kunnen festivalgangers in Werchter genieten van een uitgebreide programmatie op drie podia: de Main Stage, de Klub C (de vroegere Marquee) en The Barn. Dit jaar zal de Vlaams-Brabantse festivalwei bovendien een recordaantal bezoekers over de vloer krijgen: Rock Werchter ontvangt voor zijn 40e editie dagelijks 88.000 bezoekers, waarvan er 67.500 per dag het hele festival zullen bijwonen.

Het hoofdpodium zal net als vorig jaar elke dag worden afgesloten door de combinatie van een rockgroep en een danceact. Enkel op zaterdag wordt daarvan afgeweken, dan is de grote wei even enkel en alleen van Pearl Jam. Donderdag mag dubstepper Skrillex de wei doen daveren, na het gitaargeweld van Metallica. Vrijdag zal de kleurrijke feestbende van Major Lazer de temperatuur de hoogte injagen, na de doortocht van de Arctic Monkeys. En op zondag krijgt onze eigen Stromae die eer, na de zesde Werchterstop van Kings of Leon in acht jaar tijd. 

Metallica speelt op aanvraag

Op de eerste festivaldag zijn de mannen van Metallica de headliner. James Hetfield en co doen de wei van Werchter al voor de zevende keer aan. Tijd voor iets bijzonders? Tijdens hun huidige "By Request Tour" wil de band zijn fans alvast inspraak geven door hen voor elk concert de playlist te laten samenstellen.

Ook voor Werchter kon elke festivalganger met een ticket voor donderdag zijn stem uitbrengen op de website van de band. Een origineel idee, maar met een weinig origineel resultaat. De voorlopige uitslag van die stemming op de Metallicawebsite leert dat vooral grote hits het goed doen in de populariteitspoll. "Master of puppets", "One", en "Enter sandman" vormen de weinig verrassende top 3.

Zal de band zijn straffe live-reputatie op Werchter opnieuw alle eer aandoen? Vraag is ook in welke mate de Werchtergangers zich laten beïnvloeden door de golf van onvrede tegenover frontman James Hetfield, nadat er controversiële foto's zijn opgedoken van de zanger op berenjacht. (vrt)

Rock Werchter schrapt optreden voor Rode Duivels

Coely speelt vrijdagmiddag niet op Rock Werchter. De zangeres is met spoed geopereerd aan haar appendix en moet haar optreden daarom annuleren. Haar plaats op de affiche wordt ingenomen door The Sore Losers. Ook het optreden van SBTRKT zaterdag in Klub C gaat niet door: in de plaats wordt de kwartfinale van het WK in de tent uitgezonden vanaf 18 uur.  Foto's donderdagnamiddag 17.30u volle zon / Marlies Verellen / Nnieuws