U bent hier

43 kunstwerken over heel het ziekenhuis dragen bij aan welzijn patiënten

Geel
07.04.2021 - 17.13u
Door: Mark Jaspers

Het is nooit prettig om naar een ziekenhuis te gaan, maar voortaan kan je je gedachten een beetje verzetten met schilder- en woordkunst in de gangen van Ziekenhuis Geel.

De 26 schilderijen komen van verschillende kunstenaars van Kunsthuis Yellow Art, dat verbonden is aan het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ) Geel. De muurteksten zijn flarden van de beloftetekst van het ziekenhuis en duiken op 15 plaatsen op.

Met deze kunst hoopt Ziekenhuis Geel dat patiënten en bezoekers heel even hun zorgen kunnen vergeten en stilstaan bij een mooie tekening, schilderij of tekst. Want kunst kan troost bieden en je mentale veerkracht verbeteren, wat helpt bij je genezing.

Schilderkunst van psychisch kwetsbare mensen

De schilderijen zijn gemaakt door kunstenaars van het Kunsthuis Yellow Art. Dat is een artistieke ontmoetingsplek die verbonden is aan het OPZ Geel. Kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid krijgen er de vrijheid eigen werk te ontwikkelen.

Het is dus niet 'zomaar' kunst. Met deze artistieke samenwerking verdiept Ziekenhuis Geel zijn reeds bestaande samenwerking met het Geels psychiatrisch centrum.

"In onze zoektocht naar een partner voor dit kunstproject wilden we niet zomaar wat kunst kopen. We gingen op zoek naar een galerij of kunstenaars die een link hebben met de zorg. Zo kwamen we heel snel terecht bij het OPZ", zegt Danny Van Reeth, technisch directeur van Ziekenhuis Geel.

"Het verhaal achter het atelier van het OPZ sprak ons meteen aan. Achter elk kunstwerk zit een persoon met een artistieke begaafdheid, gedrevenheid en eigen verhaal.

Maar wat deze schilderijen echt bijzonder maakt voor ons is dat ze gemaakt zijn door kunstenaars in een periode waarin ze zelf patiënt waren en nu tonen ze het aan andere patiënten om hún zorgtraject aangenamer te maken", zegt CEO Jan Flament.

"De door het ziekenhuis gekozen selectie van kunstwerken geeft een mooi overzicht van waar ons kunsthuis voor staat," zegt Sofie Van der Linden, artistiek medewerker bij Yellow Art. "We gaan voor artistieke kwaliteit. De kunstenaars zijn gedreven in wat ze doen en dat is af te lezen in het werk zelf."

Muurschilderingen

Naast de schilderijen vind je ook andere artistieke eyecatchers. Het zijn alinea's uit de beloftetekst waarin de visie, missie en waarden van Ziekenhuis Geel zijn opgenomen.

Op zo'n manier gebracht dat ze transparant en leesbaar zijn voor iedereen die in het ziekenhuis komt. Lettering artist Pieter Boels schilderde de muurteksten verspreid over het hele ziekenhuis.

"Kunst is belangrijk in onze samenleving, dat vinden we ook als ziekenhuis. Het is niet alleen een belangrijke vorm van expressie en schoonheid, het helpt ook om in en rond ons ziekenhuis een 'healing environment' te creëren voor onze patiënten. Een plek waar welzijn in al haar facetten wordt aangepakt." besluit Jan Flament.

Website: www.ziekenhuisgeel.be 

Twitter: @ziekenhuisgeel

Facebook: facebook.com/ziekenhuisgeel

LinkedIn: www.linkedin.com/company/ziekenhuisgeel

YouTube: www.youtube.com/ziekenhuisgeel2440 


imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto