Meer dan 4.500 bezwaren zijn bij de Vlaamse regering binnengekomen tegen de plannen voor de pijpleiding die de Antwerpse haven en het Ruhrgebied in Duitsland moet verbinden. 

Er liggen 3 mogelijke tracés op tafel die door Neteland o.a. door Olen, Herentals, Herenthout, en Grobbendonk lopen. Onteigeningen hangen in de lucht. Natuur- en landbouwgebied is getroffen.

In het onderzoek komen drie mogelijke tracés aan bod, gelegen in Antwerpen, As, Balen, Beerse, Beringen, Brecht, Diest, Dilsen-Stokkem, Geel, Genk, Grobbendonk, Halen, Ham, Hasselt, Hechtel-Eksel, Herentals, Herenthout, Houthalen-Helchteren, Kalmthout, Kapellen, Kasterlee, Laakdal, Leopoldsburg, Lille, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Malle, Meerhout, Mol, Olen, Oudsbergen, Peer, Ranst, Rijkevorsel, Schoten, Stabroek, Tessenderlo, Westerlo, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zonhoven en Zutendaal.

Tijdens de publieke raadpleging kwam er vanuit alle hoeken massaal kritiek op de plannen voor de zogenaamde leidingstraat. Zowel burgers als lokale politici reageerden verbolgen.

Naast de individuele reacties, was er ook een petitie die meer dan 6.000 handtekeningen kreeg. Het planteam van de Vlaamse overheid zal alle 4.500  bezwaren analyseren en de plannen eventueel aanpassen. 

Pas als er op de plannen een tracé voor de leidingstraat definitief zal goedgekeurd zijn door de Vlaamse Regering, zal een industriële initiatiefnemer een omgevingsvergunning kunnen aanvragen voor de aanleg van een pijpleiding zelf.

Bij een vergunningsaanvraag hoort ook altijd een openbaar onderzoek voor het ruime publiek. Foto's Boerenbond/Omgeving Vlaanderen/ N.

Meer informatie
www.omgeving.vlaanderen.be/grups/leidingstraat-antwerpen-ruhr