Het plan van de leidingstraat van Antwerpen naar het Duitse Rührgebied moet aangepast worden. De bedoeling is dat er minder woningen, gebouwen of natuurgebieden moeten verdwijnen.

De leidingstraat, een strook voor pijpleidingen die dwars door de Kempen zou lopen, moet hertekend worden na bezwaar van meer dan 4.600 burgers en organisaties. Dat betekent dat het plan qua doelstellingen en tracés herwerkt wordt,


Er lagen 3 mogelijke tracés op tafel die door Neteland o.a. door Olen, Herentals, Herenthout, en Grobbendonk lopen. Onteigeningen hangen in de lucht. Natuur- en landbouwgebied is getroffen.

Afhankelijk van de route,  moeten 37 tot 165 woningen helemaal of gedeeltelijk verdwijnen, omdat het traject van de pijpleidingen dwars door die woningen zou lopen.

In het onderzoek kwamen drie mogelijke tracés aan bod, gelegen in Antwerpen, As, Balen, Beerse, Beringen, Brecht, Diest, Dilsen-Stokkem, Geel, Genk, Grobbendonk, Halen, Ham, Hasselt, Hechtel-Eksel, Herentals, Herenthout, Houthalen-Helchteren, Kalmthout, Kapellen, Kasterlee, Laakdal, Leopoldsburg, Lille, Lummen, Maaseik, Maasmechelen, Malle, Meerhout, Mol, Olen, Oudsbergen, Peer, Ranst, Rijkevorsel, Schoten, Stabroek, Tessenderlo, Westerlo, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zonhoven en Zutendaal.

Tijdens de publieke raadpleging kwam er vanuit alle hoeken massaal kritiek op de plannen voor de zogenaamde leidingstraat. Zowel burgers als lokale politici reageerden zeer verbolgen.

Naast de individuele reacties, was er ook een petitie die meer dan 6.000 handtekeningen kreeg.

Pas als er op de plannen een tracé voor de leidingstraat definitief zal goedgekeurd zijn door de Vlaamse Regering, zal een industriële initiatiefnemer een omgevingsvergunning kunnen aanvragen voor de aanleg van een pijpleiding zelf. 

Na de krokusvakantie staat de pijleiding opnieuw op de agenda van de Vlaamse regering. Foto's Boerenbond/Omgeving Vlaanderen/ N.

Meer informatie
www.omgeving.vlaanderen.be/grups/leidingstraat-antwerpen-ruhr