Gisteren overhandigde Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege aan 31 Vlaamse MOS-scholen, waarvan vijf uit de provincie Antwerpen, de Groene Vlag van Eco-schools uit. Scholen die een sterke werking hebben rond milieuzorg en duurzaamheid, kunnen een internationale erkenning verwerven als Eco-school.

Hiervoor moeten zij voldoen aan 7 succesfactoren die zijn afgesproken op internationaal niveau en gecoördineerd worden door de Foundation for Environmental Education (FEE). Drie programma's van de FEE leiden tot het behalen van een vlag nl. de Groene Sleutel voor hotels en vakantieverblijven, de Blauwe Vlag voor vijvers en havens en de Groene Vlag voor scholen.

Tien Limburgse, acht Oost-Vlaamse, zes West-Vlaamse, vijf Antwerpse en twee Vlaams-Brabantse scholen mogen zich ambassadeur noemen op het vlak van duurzaamheid en ontvangen daarvoor dit jaar de Groene Vlag. De 24 basis- en 7 secundaire scholen zetten zich actief in om duurzaam denken en handelen centraal te stellen in het hele schoolleven.

De vijf scholen uit de provincie Antwerpen die de Groene Vlag ontvangen:
Basisschool GO! De Brug, Brugstraat 83, 2960 Brecht
Maris Stella Instituut (secundaire school), Antwerpsesteenweg 67, 2390 Oostmalle
HIVSET (secundair onderwijs), Aspoliekenstraat 4, 2300 Turnhout
Ursulinen Mechelen (secundaire school), Hoogstraat 35, 2800 Mechelen
Vrije Sint-Lambertusscholen (secundair onderwijs), Denis Voetsstraat 21, 2260 Westerlo

Milieuzorg op School (MOS) legt naast de klassieke thema's van water, afvalpreventie, mobiliteit, energie en natuur sinds enkele jaren ook de focus op duurzaamheidsthema's zoals biodiversiteit en duurzame voeding. Er is ook aandacht voor netwerken, uitwisselingen en internationalisering.

MOS, een samenwerking van het Departement Omgeving met de vijf Vlaamse provincies en de VGC, reserveert de Groene Vlag voor Vlaamse scholen die gedurende twee jaar milieudoelstellingen halen volgens de zeven succesfactoren van Eco-schools:
1. Zorg voor een breed draagvlak waarbij het hele schoolteam betrokken is.
2. Breng via een duurzaamheidsscan de beginsituatie in kaart en formuleer doelstellingen.
3. Maak een actieplan.
4. Meet en evalueer de vooruitgang.
5. Zorg dat milieueducatie aan bod komt in zoveel mogelijk vakken
6. Maak je milieuwerking kenbaar naar de buitenwereld toe.
7. Laat met een Eco-Code op een creatieve wijze zien wat je school voor duurzaamheid doet.

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege: "De Groene Vlag van Eco-schools is een erkenning voor een goed verankerde milieuwerking op hoog niveau met uitstraling naar andere scholen en geeft toegang tot een internationaal netwerk. Proficiat aan de 31 ambassadeurs die ijveren voor een duurzame toekomst." (pp)