Sam V.D. (24) uit Geel is vrijdag voor het Antwerpse hof van beroep verschenen voor een banale vechtpartij die aan Jelle Van Bouwel (28) uit Malle het leven had gekost. De beklaagde had het slachtoffer met een schroevendraaier in het hoofd gestoken.

Het openbaar ministerie vorderde vijf jaar cel voor opzettelijke slagen met ongewild de dood tot gevolg. In eerste aanleg had hij daarvoor vier jaar gekregen.

Sam V.D. wilde op 4 april 2016 verhaal halen, nadat Van Bouwel zijn liefje een duw had gegeven. Ze spraken af op parking Muylenberg in Turnhout. Tijdens de autorit ernaartoe werd de beklaagde door een vriendin gewaarschuwd dat Van Bouwel waarschijnlijk een mes zou bij hebben, omdat hij een "smerige vechter" was. Het slachtoffer genoot een gewelddadige reputatie en de beklaagde nam daarom uit de auto een schroevendraaier mee.

Het slachtoffer had zich inderdaad bewapend met een matrak en een mes. Sam V.D. kreeg een slag met de matrak op het achterhoofd. Hij zei dat hij enkel wilde praten en stak de schroevendraaier in zijn achterzak.

Van Bouwel bleef een dreigende houding aannemen en gaf hem een kopstoot. In een reflex greep de beklaagde naar de schroevendraaier en stak het slachtoffer ermee in het hoofd. Hij vluchtte daarna weg en gooide de schroevendraaier in het kanaal. Van Bouwel lag eerst nog vier maanden in coma voordat hij overleed.

Het openbaar ministerie gelooft niet dat Sam V.D. de intentie had om het slachtoffer te doden, anders had hij wel een ander wapen meegenomen en had hij meteen toegeslagen. De nabestaanden van het slachtoffer menen dat die intentie er wél was en vragen een herkwalificatie naar 'moord'.

De verdediging voerde aan dat Van Bouwel de steek met de schroevendraaier had uitgelokt, omdat hij als eerste geweld had gebruikt. Ze pleitte voor een celstraf deels met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden.

Arrest op 11 oktober. (Belga)