De correctionele rechtbank in Turnhout heeft Dirk De Gr. (44) uit Herentals veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar, waarvan 3 jaar effectief. De man was de spilfiguur in een grote oplichtingszaak waarbij de slachtoffers voor meer dan 84 miljoen euro werden opgelicht.

In totaal stonden 169 beklaagden terecht.

De oplichting kwam aan het licht toen in januari 2011 een onderzoek werd gestart naar verzekeringskantoor D&D Financials in Massenhoven. De zaakvoerders van het kantoor, waaronder Dirk De Gr. uit Herentals, overtuigden klanten om bergen geld te investeren, onder meer in een goudmijn in Afrika.

Ze beloofden hun investeerders een groot rendement van meer dan 10 procent, maar in werkelijkheid was de goudmijn al failliet. Ook met andere investeringen werden klanten om de tuin geleid.

"Een grootschalige, internationaal gestructureerde beleggingsfraude", benoemde de openbare aanklager de oplichting tijdens het proces in april.

"Risicovolle investeringen werden als veilige TAK 23-beleggingen verkocht. Soms werd tot 36 procent winst beloofd. Het door beleggers ingebrachte geld werd niet geïnvesteerd in de beloofde producten, maar werd afgeleid naar eigen rekeningen. Bovendien werden ook beleggingsproducten aangeboden die niet bestonden."

Hoeveel slachtoffers de fraudeurs in totaal gemaakt hebben, is niet geweten. Het gerecht gaat ervan uit dat een deel nooit een klacht heeft ingediend omdat ze zwart geld hadden geïnvesteerd.

In totaal stelden 243 gedupeerden zich burgerlijke partij. Hoeveel schadevergoeding zij krijgen, weten ze ten vroegste vrijdag. Pas dan kunnen ze het vonnis van enkele honderden bladzijden opvragen. De rechtbank beperkte zich woensdagochtend tot het voorlezen van de straffen.

Dirk De Gr. uit Herentals, die als spilfiguur wordt beschouwd, krijgt de zwaarste straf. Vijf jaar cel (waarvan 3 jaar effectief), een beroepsverbod van 7 jaar en een boete van 11.000 euro. Een vijftiger uit Retie, destijds medezaakvoerder van D&D Financials, is veroordeeld tot 4 jaar cel (waarvan 2 jaar effectief), een boete van 9.900 euro en een beroepsverbod van 6 jaar.

Er stonden nog veertien andere beklaagden terecht. Een handvol werd vrijgesproken, de overigen kregen celstraffen tot 3 jaar, waarvan 1 jaar effectief.

De advocaten van de beklaagden willen eerst de argumentatie van de rechtbank in het vonnis lezen voordat ze beslissen of er hoger beroep wordt aangetekend tegen het vonnis.  (belga)