De Brugse correctionele rechtbank heeft een 25-jarige Roemeen veroordeeld tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf voor zijn aandeel in acht inbraken en vier inbraakpogingen. Zijn kompanen kregen effectieve celstraffen van 18 maanden tot vier jaar. Ze hadden het onder andere gemunt op ijspistes en op filialen van Media Markt.

Het onderzoek ging van start toen de verdachten op 17 januari 2018 een branddeur forceerden bij Media Markt in Sint-Kruis Brugge. Uiteindelijk konden ze niets buitmaakten, maar de feiten konden wel gelinkt worden aan een gelijkaardige inbraak twee dagen eerder bij Media Markt in Hasselt.

Inbraken ook in Heist-op-den-Berg en Hoogstraten

Uit telefonieonderzoek bleek ook dat ze in aanmerking kwamen voor inbraken bij ijspistes in Mechelen en Gent. Voorts sloeg de bende onder andere ook toe in Bouillon, Beauraing, Heist-op-den-Berg en Hoogstraten.

Na een huiszoeking in Brussel konden eind mei zes verdachten ingerekend worden. Procureur Christophe Bergez legde uit dat de bende hun inbraken steeds goed voorbereidde. Enkele dagen voor de arrestatie waren ze nog op voorverkenning geweest in de Olmense Zoo.

"De feiten waren eigenlijk eerder ramkraken, want er werden zelfs palen van verkeersborden gebruikt om ramen in te slaan", aldus de procureur. De beklaagden liepen al veroordelingen op in verschillende landen, zoals Oostenrijk, Zweden, Duitsland en Italië.

De advocaat van Marian S. ontkende met klem dat zijn cliënt de leider was van de bende. Net als Marian T. en Ionut-Daniel M., die allebei vier jaar cel kregen, vroeg hij tevergeefs om een straf met uitstel.

Twee andere beklaagden werden tot twee jaar cel veroordeeld. Gheorghe S. wist naar eigen zeggen niet dat zijn kameraden op dievenpad gingen en vroeg de vrijspraak. De rechtbank veroordeelde hem voor zijn aandeel toch tot 18 maanden effectieve celstraf. (Belga)