Maandag  vond de officiële diploma-uitreiking plaats van de wedstrijd ‘Rookvrije Klassen’. Vijf klassen uit het eerste jaar van het Sint-Lutgardisinstituut kregen het welverdiende diploma en een zwemticket voor Den Uyt overhandigd door de schepen voor volksgezondheid. De klas 1Bd ontving ook filmtickets voor heel de klas.

Met de wedstrijd ‘Rookvrije Klassen’ willen het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie vzw (VIGeZ) en de Vlaamse Logo’s leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs aanmoedigen om niet te roken of hen te helpen om te stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de vroege adolescentie (12 – 14 jaar) de periode is waarin jongeren beginnen met roken.

Zes maanden rookvrij

De deelnemende klassen sloten een contract af om zes maanden rookvrij te blijven en registreerden het aantal rokers op drie tijdstippen tijdens het schooljaar. Als 90% van de leerlingen van de klas op het einde van de wedstrijd rookvrij was, kregen ze een diploma.

Drie op vier rookvrij

In heel Vlaanderen namen dit jaar 1 548 klassen of 24 517 leerlingen deel aan de wedstrijd. In de Kempen alleen waren dit zo’n 100 klassen en 1 500 leerlingen. Meer dan drie van de vier startende klassen waren nog steeds rookvrij aan het einde van de wedstrijd, ook in de Kempen.