U bent hier

5 miljoen mondmaskers geleverd in ons land, meer dan 150 radiozenders spelen "You'll never walk alone"

Internationaal | Nationaal | Vlaanderen
20.03.2020 - 09.28u
Door: Mark Jaspers

Op de luchthaven van Luik-Bierset zijn afgelopen nacht 5 miljoen chirurgische mondmaskers aangekomen uit China. De Civiele Bescherming heeft de levering naar een kazerne in Peutie bij Vilvoorde gebracht.

De maskers worden van daaruit sinds 5 uur vanmorgen verdeeld over de verschillende provincies.

Eerder gisteravond waren ook al 100.000 maskers aangekomen in Bierset. Die lading was oorspronkelijk bedoeld voor Italië, maar dat land was ondertussen al via een andere producent bevoorraad.

Margot Cloet van zorgnet Icuro, noemt deze levering "geweldig goed nieuws". "Ik hoop dat de maskers heel snel verdeeld worden over de ziekenhuizen, want de situatie was echt precair aan het worden."

Cloet benadrukt ook nog eens dat het belangrijk is dat de maskers die besteld werden door de Vlaamse regering snel geleverd worden. De vijf miljoen maskers van vannacht werden besteld door de federale regering en zijn bedoeld voor de ziekenhuizen.

"Maar in de woonzorgcentra is het tekort ook zeer nijpend aan het worden. Op sommige plaatsen hebben ze nog maar een reserve voor enkele dagen."

You'll never walk alone

Om 8.45 uur stipt hebben 164 radiozenders in Europa het nummer "You'll never walk alone" van Gerry & The Pacemakers gedraaid om mensen in deze coronatijden dichter bij elkaar te brengen.

Vuilnismannen: "blijf alstublief sorteren"

De afvalintercommunales vragen iedereen om de regels rond de huisvuilophaling te respecteren. Door de coronacrisis zijn de recyclage- en containerparken gesloten en proberen mensen soms om groter afval met de vuilniswagens mee te laten nemen.

Sommige mensen reageren  agressief als de vuilnisophalers weigeren dergelijk afval mee te  nemen. "Ze roepen op ons en proberen zelf hun vuilniszak in de camion te gooien", zegt Philippe, een vuilnisman uit Mechelen.

Maar heel veel mensen reageren ook zeer dankbar als de vuilniskar passeert. Onze reporter ging mee met een ochtendploeg en maakte deze foto's.

Politie Kempenland zet drone in om naleving coronamaatregelen te controleren

De politie van Kempenland gebruikt vanaf nu een drone om controles uit te voeren.  Een handig hulpmiddel, vindt de politie,  om te controleren of de afspraken rond corona wel goed worden opgevolgd.   (VRTNWS)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto