U bent hier

5 redenen waarom januari hét moment is om je carrière onder de loep te nemen

Internationaal | Nationaal
15.01.2021 - 09.06u
Door: Mark Jaspers

Terug aan de slag gaan na de verlofperiode tussen kerst en nieuwjaar, kan voor de meeste mensen een ontmoedigende gedachte zijn. Heb jij ook moeite om je ritme terug te vinden op het werk?

Geschat wordt dat ongeveer 1 op de 5 mensen in januari op zoek gaat naar een nieuwe job. Volgens staffing specialist Walters People is januari ook het moment waarop heel wat organisaties nieuwe vacatures publiceren, dus dit is hét ideale moment om te verkennen wat de arbeidsmarkt allemaal te bieden heeft.

Goede voornemens

Nieuw jaar, nieuwe ik! Klinkt je bekend in de oren? Januari is een tijd waarin mensen even stilstaan bij alle aspecten van hun leven, en hun carrière speelt daar een belangrijke rol in. Velen van ons plannen een aantal persoonlijke veranderingen in het nieuwe jaar om ons leven te verbeteren.

Wanneer je huidige job je niet gelukkig maakt, zal je carrière een van de het eerste zaken zijn die je wil aanpakken. Evalueer de voor- en nadelen van een jobswitch en denk na over wat jou voldoening geeft. Januari is hét uitgelezen moment om jezelf nieuwe carrièredoelen te stellen, aangezien de arbeidsmarkt net nu een piek vertoont.

Evaluatiegesprekken en promoties

In januari ligt bij werkgevers de focus op jaarlijkse evaluatiegesprekken, salarissen en loonindexaties, dus het is een prima moment om de waarde van je belangrijkste vaardigheden te berekenen, je salaris te benchmarken met andere functies en te kijken of er alternatieven zijn.

Er is meestal veel turbulentie op de rekruteringsmarkt in de eerste maanden van het jaar. Wanneer werknemers zien dat een salarisverhoging er niet in zit of ze weinig kans maken op een promotie, kan dit leiden tot ontslagnemingen, tegenaanbiedingen en buy-backs.

Ben je teleurgesteld door wat je werkgever (niet) aanbiedt, dan kan het de moeite waard zijn om de arbeidsmarkt te verkennen en te zoeken naar een job waarbij je het gevoel hebt dat je salaris beter aansluit bij je werk.

Je carrière aanpassen aan persoonlijke veranderingen
Het is algemeen geweten dat december het moment is waarop de meest drastische veranderingen plaatsvinden in het persoonlijke leven van mensen. Eind december is bijvoorbeeld een populaire tijd voor huwelijksaanzoeken, maar begin december is ook het moment waarop het grootste aantal scheidingen plaatsvindt.

Een betere balans tussen werk en privéleven is momenteel een groot aandachtspunt voor heel wat organisaties die het moreel en de productiviteit van hun werknemers willen verbeteren. Voldoet jouw werkgever niet aan jouw verwachtingen op dit gebied, dan ga je beter op zoek naar een werkgever die dit wél kan bieden.

Grote veranderingen in je persoonlijke leven geven vaak ook de aanleiding om een carrière te overwegen die beter bij je nieuwe levensstijl past.

Reflecteer over de balans tussen werk en privéleven

Door meer tijd met je gezin of bubbel door te brengen tijdens de feestdagen, heb je de kans gekregen om de balans tussen werk en privé te evalueren. Wanneer je een stresserende job hebt, lang onderweg bent of laat moet werken, dan is januari vaak het moment om daar eindelijk verandering in te brengen.

Zoek uit wat je opties zijn en welke jobs meer flexibiliteit bieden om je privéleven in balans te brengen.

Versla de januari-blues!

Januari staat bekend als de langste, donkerste en somberste maand van het jaar - met 'Blue Monday' als de meest deprimerende dag van het jaar. Zicht hebben op een nieuwe job kan een prima manier zijn om die januari-blues te verslaan.

Gebruik deze tijd als een kans om je geest te verruimen, optimistisch te zijn en op zoek te gaan naar je droomjob. Op die manier start het nieuwe jaar voor jou alvast met een knaller!

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto