De Prijzenmeeting van AC Herentals op 1 mei is door de jaren heen uitgegroeid tot een klassieker onder de voorjaarsmeetings. Deze editie is speciaal. De club viert een heel jaar lang haar 50-jarig bestaan en de Prijzenmeeting vindt voor de 10e keer plaats.

Era Renomar is voor het eerst hoofdsponsor. Na een jaar in Tongerlo, keren we terug naar de vertrouwde piste in Herentals, voorzien van een gloednieuwe toplaag.

Tony Willaert, voorzitter AC Herentals : 'Dat zijn genoeg redenen om iets extra te bieden aan de toeschouwers. We wilden een klinkende naam op de startlijst. Ondanks de sterke focus van de Belgische topatleten op de Olympische Spelen in Rio in augustus dit jaar, konden we Hans Van Alphen overtuigen deel te nemen aan de Prijzenmeeting.

Van Alphen was in 2007 de eerste Belg in de geschiedenis om meer dan 8000 punten te verzamelen op een tienkamp. Tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008 verplichtte een blessure hem de strijd te staken. De daaropvolgende jaren verbeterde Van Alpen zich systematisch om in 2012 een absoluut topjaar te kennen. Hij won de prestigieuze tienkamp in Götzis met maar liefst 8519 punten, nog steeds het Belgisch record.

Op de Olympische Spelen in London was hij tot de voorlaatste discipline in de running voor brons om uiteindelijk als vierde te eindigen. Het Belgische kijkerspubliek leefde mee en de tweevoudige Gouden Spike zorgde voor een sterk toegenomen aandacht en bewondering voor de totaalatleten van de tienkamp.

Van Alphen zal pas later beslissen aan welke proeven hij deelneemt op onze meeting, maar we zijn alvast trots een schakeltje in zijn weg naar Rio te zijn.

De Era Renomar Prijzenmeeting zit goed in zijn vel. We weten wat we te bieden hebben en wat we niet te bieden hebben. Zoek niet naar internationale topduels (hoewel er ook een tiental Nederlandse deelnemers zijn) of dé prestatie van het seizoen.

De Prijzenmeeting is voor velen de eerste wedstrijd van het seizoen en we wensen hen toe dat ze zich doorheen het seizoen nog verbeteren. Voor een groot deel van de profatleten valt 1 mei zelfs überhaupt te vroeg om al aan wedstrijden te doen.

Hoe heeft de meeting dan haar positieve imago opgebouwd?
'Veel jonge atleten, die in de winter weer wat sterker werden, grijpen de meeting aan om al meteen hun oude persoonlijk record te verpulveren. Een voorbeeld hiervan is Pieter-Jan Hannes, die in Herentals enkele jaren geleden ontbolsterde op de 3000 meter.

'Daarnaast is er de jaarlijkse limietenjacht, meestal voor Europese of wereldkampioenschappen in de jeugdcategorieën. Wie op 1 mei al zijn limiet loopt, is gerust voor de rest van het seizoen. Vorig jaar switchten we van 3000m naar 5000m om Louise Carton, met succes, een kans te bieden haar limiet voor het Europees kampioenschap alle categorieën te lopen.

Stijn Baeten, ook dit jaar op de deelnemerslijst, dwong bij ons ooit zijn eerste internationale selectie af. Dit jaar zal hij zijn PR moeten breken om zich te plaatsen voor het EK in Amsterdam. Zij zijn slechts twee van de atleten die hier doorheen de jaren op onze meeting in slaagden.

Middellange afstandslopers van elk niveau appreciëren het dat we er een erezaak van maken elke reeks een gepaste tempomaker te bieden. Bovendien staat onze meeting garant voor een ruim deelnemersveld, zodat iedereen zich kan optrekken aan atleten met gelijkaardige capaciteiten.

De werpnummers zijn dan weer interessant omdat er steeds een groot deel van de nationale top aanwezig is. Twee jaar geleden brak Jolien Boumkwo op 1 mei het Belgisch record hamerslingeren. Dit jaar staat onder andere Stephan Dekker in de discusring, een Nederlander die meer dan 58m waard is.

Tenslotte vermelden we graag dat atleten en supporters verwend worden door een ervaren organisatie met vele toegewijde helpers, het beste materiaal qua tijdsregistratie en scoreborden en een groene, sfeervolle omgeving.

Naast de klassiekers, keert de 300m dit jaar terug op het programma. Zo bieden we een kans aan de mannen en vrouwen van de baanronden om hun seizoen op gang te trekken. Ook de polsstokspringers kunnen hun kunsten tonen.

De g-atleten vinden ondertussen vlot de weg naar onze meeting, met een aparte 100m-wedstrijd.

Het is vandaag nog moeilijk om een zicht te hebben op het uiteindelijke deelnemersveld, omdat de inschrijvingen nog een week openstaan. Wij zijn er echter gerust op dat het weer de moeite zal zijn.

De namiddag start om 13u met een jeugdmeeting. Om 15u30 slingeren de mannen van de hamer de Prijzenmeeting op gang. Vanaf 16u30 beginnen de loopwedstrijden en een heel aantal andere kampnummers. Atleten die willen deelnemen moeten zich vooraf inschrijven. Dit geldt niet voor de 100m voor g-atleten.

Onze piste ligt in het domein van Sport Vlaanderen, voorheen Bloso, aan het Netepark in Herentals.'

VOLVO Van Houdt– Joggingcriterium Midden-Kempen

1e wedstrijd nu zondag  24/4 start om 10.15u bij HIDRODOE, Haanheuvel. Bij deze diverse mooie joggings van onze 6 afdelingen in 1 criterium, ontvangen alle deelnemers die aan
4 van de 7 joggings deelnemen,  een kwalitatief loopT-shirt of gelijkwaardige prijs.

50 jaar ACHL: oproep aan oud-leden

ACH wil alle oud-leden samenbrengen

Je kan je melden langs 50jaaracherentals@gmail.com of tel. 0468/190766 (Fons Wuyts).

Tony Willaert, voorzitter AC Herentals : 'Aan oud-leden doen we bovendien een warme oproep om zich te melden op bovenstaand mailadres of telefoonnummer, zodat we een mailinglist kunnen aanmaken om hen op de hoogte te houden van onze activiteiten, en hen te kunnen uitnodigen op onze feestdag.'

Foto : Nathalie Slegers en Joseph Cocquart ERA Renomar Herentals, Jelle Van de Gender ACH en Tony Willaert, voorzitter AC Herentals.

Guy Verellen / NNieuws.