Het Geelse Gasthuismuseum bestaat 50 jaar en dat laat het ook in deze coronatijden niet onopgemerkt voorbij gaan. Op Erfgoeddag (24 en 25 april) startte een feestprogramma van een jaar, met 'Te Gast' als eerste project. Direct een voltreffer: de eerste gasten schoven al coronaveilig aan de lange kloostertafel.

Met een warme glimlach ontving het Gasthuismuseum op 24 april 't pASSt vzw, begeleidingscentrum voor mensen met autisme. Ooit was er een vluchtige ontmoeting op een ambachtenmarkt, op 24 april namen ze uitgebreid de tijd om kennis te maken.

Museummedewerker Chantal Vandeplas nam Kristel Binnemans mee doorheen het museum. Dit keer niet voor een klassieke rondleiding, wel voor een veilige babbel. Kristel, die zelf al jaren in Geel woont, beschrijft het Gasthuismuseum als een verborgen parel die ze al veel eerder had willen ontdekken.

Chantal, op haar beurt, werd geïnspireerd door de gedrevenheid van Kristel als auti-coach. De inzet was een eerste kennismaking, het werd uiteindelijk een samenwerkingsovereenkomst.

Het Gasthuismuseum zet, na het uitwerken van een dementievriendelijk traject, haar schouders onder een autismevriendelijke rondleiding. Of tot wat een ongedwongen babbel kan leiden...

Het Gasthuismuseum nodigt het hele jaar verder gasten uit voor en achter de schermen. Wie wil kan zichzelf of zijn vereniging aanmelden via de website van het Gasthuismuseum.

Een traditie van gastvrijheid

Dat het Gasthuismuseum haar feestjaar inzet met een ontmoetingsprogramma is geen toeval. Het museum vindt onderdak in de oorspronkelijke gebouwen van het oude Geelse Gasthuis, gesticht in 1286. In 1552 nemen de Gasthuiszusters Augustinessen het beheer in handen.

Sinds 1938 is de site beschermd als monument en in 1971 opent het St.-Dimpna- en Gasthuismuseum haar deuren. Gastvrijheid staat al die tijd centraal. In het Gasthuis konden arme zieken terecht en de Geelse Gasthuiszusters namen ook geesteszieke patiënten voor lange tijd in huis.

Ze bouwden er een volledig nieuwe vleugel voor aan de kant van de De-Billemontstraat: de commensalenvleugel, van het Latijnse 'cum mensa', wat 'mee aan tafel' betekent.

Een jaar feesten

'Te Gast' vormt het startschot van een jaar lang verjaardagsactiviteiten. Zo zal het museum een promofilm lanceren, roept het later op het jaar op om herinneringen te delen, krijgt het gouden tintjes, een nieuw kinderspel én doet het iets Voor Haar. Voor wie het museum nog een verborgen parel is, moet toch eens een kijkje gaan nemen als bezoeker, maar misschien nog beter, als gast.