Kapao is gedurende zijn 50-jarig bestaan een begrip geworden in O.L.Vr.-Olen. Kapao was, en is nog steeds voor vele jongeren een eerste stapje in het uitgangsleven. Iets wat al jaren kan in de veilige schaduw de kerktoren.
Een belangrijk gegeven is dat Kapao altijd vóór maar ook door de jeugd gerund is, zo worden er passende activiteiten werden georganiseerd in de tijdsgeest van het moment. Kapao is in de loop der jaren wel eens van locatie, maar ook zeker van bestuur veranderd, zo heeft elke generatie zijn stempel gedrukt op de werking. Zo is de speleoclub van Kapao ooit een van de grootste van België geweest, terwijl nog weinigen vandaag van het bestaan afweten.

De oorsprong van Kapao moeten we zoeken bij Chiro Achter-Olen. 50 jaar geleden was er een bende chiroleiders die naast hun zondagnamiddagactiviteit behoefte had aan een extra manier van samenkomen en activiteiten organiseren. Vanuit de kelders van de toenmalige school werden thema avonden en andere dingen georganiseerd. Nu 50 jaar later is het jeugdhuis gevestigd op bijna dezelfde plaats als toen, op de eerste verdieping van parochiezaal Boekelheem.

De werking van het jeugdhuis is door de jaren heen enorm veranderd, maar het valt op dat de stichters met evenveel enthousiasme dit jubileum willen vieren als de huidige generatie kernleden. In de agenda van 2015 staan maandelijkse" back in time"-feestjes voor elke generatie, met dj's en de tappers van toen. Op 9 mei nodigen de kernleden die 10 tot 20 jaar geleden actief waren in het bestuur iedereen uit om langs te komen. We kunnen al vertellen dat we gaan proberen om 10 jaar activiteiten in één avond te boksen.

De kern van 20 - 30 jaar geleden verzorgd de werking op 13 juni, 30 - 40 jaar op 19 september en de kernploeg 40 - 50 jaar geleden en tevens stichters staan achter de bar op 3 oktober. Op vrijdag 13 november wordt een receptie georganiseerd voor alle generatie's kapao-leden.
Tijdens de zomermaanden doen we het iets rustiger aan, maar op 25 juli staan we er wel met "TerrasKapao" ons zomerfestival.

Tijdens onze receptie op vrijdag 13 november willen ze met een kleine tentoonstelling Kapao door de jaren heen tonen aan onze bezoekers. Hiervoor zijn we nog altijd op zoek naar foto's, dia's, straffe verhalen, oude krantjes,.... Met al dit materiaal, voor vragen en info kan je terecht op 50jaarkapao@gmail.com en via facebook 50 jaar kapao.