Ondanks de storm en de striemende regenvlagen kwamen zondagnamiddag zo'n 500 sympathisanten hun ongenoegen uiten tegen de plannen van het Herentalse schepencollege (N-VA-CD&V) om de 140-jarige eiken te kappen.

'Géén Gezaag, Ni kappen, maar klappe'. Er moet voor deze prachtige eikendreef dringend een  nieuw beheersplan komen dat goed is voor mens, natuur en klimaat', onderstreept Nand Liekens van JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu).

Els Vrindts, woordvoerder van Save De Dreef : 'In tijden van klimaat- en biodiversiteitscrisis, is het onverantwoord om deze dreef verloren te laten gaan. In de oude eiken huizen talrijke vleermuissoorten, vogels en insecten. Die bomen kunnen nog veel langer mee, als we dat willen. Ze hebben tenslotte al verschillende stormen doorstaan, zo ook de meeste recente van afgelopen weekend.'

De actievoerders verzamelden in het Begijnhofpark en wandelden dan door de statige Begijnenvest en door het centrum.  De aloude dreef was gisteren gespaard gebleven van storm Eunice.

'Vakkundig plan door échte experten, geen politieke verkwanselingen'

'Een deskundig plan dat door échte experts van universiteiten verder ontwikkeld wordt, zoals de Herentalse professor Hans Van Dyck', klinkt het bij de betogers.

'Geen politieke verkwanselingen door de huidige coalitie. En dan vandaag maar ineens het woord participatie en luisteren misbruiken om de gemoederen te sussen. Foei, schepen voor milieu en groen! Eerst de dreef willen kappen, en dan nu uw kazak helemaal draaien. Typisch die zieke partij.

We willen een veilige én diverse dreef. Er zijn bomen die er slecht bijstaan, maar moeten daarom ook de gezonde bomen gekapt worden? Neen. Er moet een gezond evenwicht zijn tussen erfgoed en natuur.

Op de lege plaatsen worden nieuwe geplant en ook op plaatsen waar nu nog geen bomen staan, kunnen er worden bijgeplaatst. Zo ontstaat een diverse dreef van oude en jonge bomen, hoge en lage, dikke en dunne en van verschillende soorten (de oude zomereiken en de nieuwe wintereiken).'

Alle leeftijden in mars

Je zag vandaag alle leeftijden, van JNM-jongeren, tot Grootouders voor het Klimaat.  Ook enkele politici stapten mee : o.a. Kamerlid  en raadslid Jan Bertels, Rob Lathouwers, Peter Verpoorten en Els Sterckx.

Lang geleden dat er nog zo'n massale betoging door het centrum van Herentals trok.  De jaren '70-'80 : protest tegen de komst van de TGV, doet bij menige Herentalse senior een lichtje branden.

Red. & beelden Johan Temmerman/NNieuws/ Guy Verellen.