U bent hier

5.000 personen te ziek om te werken, niet ziek genoeg voor een uitkering

Vlaanderen
24.03.2017 - 14.38u
Door: Herman Gezelle

Een kwetsbare groep werklozen dreigt tussen wal en schip te vallen. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek van de KU Leuven. Het gaat om zo'n 5.000 mensen die te ziek zijn om te werken, maar noch een ziekte-uitkering noch een werkloosheidsuitkering krijgen.

Uit de laatste cijfers uit 2015 blijkt dat er in Vlaanderen zo'n 5.000 werklozen zijn met medische, verstandelijke en psychische problemen.

"Het gaat om niet-toeleidbare werklozen", zegt professor Ides Nicaise van het Hoger Instituut voor de Arbeid in Leuven. "Zij kunnen op korte of middellange termijn niet aan de slag en dat heeft verschillende redenen."

Zo zijn er mensen die gezondheidsproblemen hebben of die kampen met psychologische problemen, zoals een depressie of een trauma. Sommigen hebben ook sociale problemen, zoals een erg hulpbehoevende partner. Zij kunnen dus niet gaan werken, maar kunnen noch een werkloosheidsuitkering noch een ziekteverzekering krijgen.

"Je moet kunnen aantonen dat je je inzet om werk te vinden om aanspraak te kunnen maken om een werkloosheidsuitkering. Maar de VAB is niet genoeg gewapend voor deze mensen. Daardoor komen ze in een neerwaartse spiraal terecht en lopen ze het risico om uitgesloten te worden."

Oplossingen

Volgens de onderzoekers zijn er verschillende oplossingen denkbaar. "Er moet zeker worden gekeken naar het uitkeringsstatuut", zegt Nicaise. "Een sociale zekerheid moet sociaal zijn. De zwaarste risico's uitsluiten, kan je misschien als privéverzekering doen, maar als overheid mag je je dat niet permitteren."

"We pleiten dus voor een versoepeling van de voorwaarden om een werkloosheidsuitkering te kunnen trekken", zo klinkt het. "Het is contradictorisch dat de meest kwetsbare werklozen niet thuishoren in de werkloosheid omdat ze niet werkbekwaam zijn."

En dan is er nog de ziekteverzekering. "Daar is het mogelijk nog erger. De redering daar is dat je geen ziekte-uitkering kunt krijgen als je nooit hebt gewerkt, aangezien je uitkering wordt uitgedrukt als percentage van je verloren inkomen. Als je nooit een inkomen hebt gehad, kan je het niet vaststellen." (bron KUL, VRT)

imageMeer nieuws

Verse sneeuw en kans op gladheid op de wegen vannacht

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.01.2021 - 19.56u

KVC Westerlo wint van geplaagd Seraing met 4-3

Westerlo 24.01.2021 - 18.28u

Van Aert deelt Van der Poel tik uit en wint voor 3e keer Wereldbeker

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.01.2021 - 16.12u

Zware aardbeving op Antartica

Internationaal 24.01.2021 - 10.15u

Meteoriet neergestort in regio Aalst-Dendermonde

Vlaanderen 24.01.2021 - 09.11u

Ensors voor "De Patrick" en "De twaalf"

Nationaal | Vlaanderen 23.01.2021 - 23.33u

Basisschool in Hallaar kan weer open

Heist op den Berg 23.01.2021 - 23.30u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto