U bent hier

5.000 taxusboompjes in ‘Vergroot De Hoop-Timberland Park’, het park tegen kanker

Lille
23.04.2013 - 14.36u
Door: Herman Gezelle

Dinsdagvoormiddag werden opnieuw 5 000 taxusbomen geplant in het park tegen kanker in Lille. Vorig jaar zette de gemeente ook al 5 000 taxusbomen in het park. Wanneer de bomen groot genoeg zijn, kunnen ze jaarlijks gesnoeid worden voor de actie ‘Vergroot De Hoop’. Het snoeisel bevat een aanzienlijke hoeveelheid van de kostbare stof baccatine. Deze stof wordt veel gebruikt in kankermedicijnen.  50 procent van alle chemokuren bestrijden kanker met geneesmiddelen op basis van taxus.

De BV's van dienst waren Jef De Smet, Cathérine Kools en Pieter Loridon.

Voor de aanleg van het park stelt de gemeente een gebied van 6 000 vierkante meter ter beschikking. Voor het project werkt de gemeente samen met vzw Vergroot De Hoop en het lifestyle outdoormerk Timberland. Timberland schenkt de boompjes. Het park heet officieel ‘Vergroot De Hoop – Timberland Park’. 5 000 plantjes dat is goed voor een haag van 1 000 meter. Samen met de plantjes van vorig jaar maakt dat 2 000 meter.  Het snoeisel van een haag van 50 meter is voldoende voor de behandeling van één kankerpatiënt. Wanneer de plantjes wat groter zijn, is dit park dus goed voor de behandeling van 40 kankerpatiënten.

De gemeente Lille en IOK afvalbeheer nemen al enkele jaren deel aan de actie ‘Vergroot De Hoop’. Alle Lillenaren en alle inwoners van de gemeentes die aangesloten zijn bij IOK kunnen hun snoeisel gratis binnenbrengen op het containerpark in hun buurt. ‘Vergroot De Hoop’ zorgt er op deze manier voor dat er jaarlijks duizenden kubieke meter snoeisel verzameld wordt.  De gemeente Lille geeft zelf ook het  goede voorbeeld. Jaarlijks snoeien de gemeentediensten alle taxushagen op publiek domein. Het snoeisel van deze hagen wordt telkens netjes verzameld.

Foto's Jo Stoop / N.

 

 

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto