Vanmorgen overhandigde de voorzitter van IOK Afvalbeheer Johan Leysen in het Geelse containerpark een cheque van 50.125 euro aan Ilse De Reze, voorzitster van het Olivia Hendrickx Research Fund. De Kempenaren reageerden opnieuw massaal op de oproep om tussen 15 juni en 31 augustus hun verse taxussnoeisel naar het containerpark te brengen. In de gemeenten aangesloten bij IOK Afvalbeheer werd het meeste taxussnoeisel van heel Vlaanderen ingezameld. De Kempense gemeenten en IOK Afvalbeheer kunnen de opbrengst integraal schenken aan het Olivia Hendrickx Research Fund.

Door de samenwerking met boomkwekerij Vanhulle kunnen de Kempense gemeenten en IOK Afvalbeheer per kubieke meter vers taxussnoeisel 50 euro schenken aan het Olivia Hendrickx Research Fund. Op die manier kunnen we een 2e maal de hoop vergroten voor mensen getroffen door kanker.  

Het Olivia Hendrickx Research Fund ondersteunt wetenschappelijk therapeutisch onderzoek naar kanker in België. De aandacht gaat voornamelijk naar vernieuwende projecten waarvoor weinig commerciële belangstelling bestaat of die niet als basisonderzoek worden beschouwd.

Strafste snoeiers

De Kempenaren zijn voor de 5de maal de strafste snoeiers van Vlaanderen. Van 15 juni tot en met 31 augustus konden alle Kempenaren hun verse taxussnoeisel gratis naar het containerpark brengen. In totaal zamelden we op 27 containerparken 1.002,50 m³ taxussnoeisel in, dat is geen ‘hoop’ meer, maar een hele berg! Dit is status quo ten opzichte van vorig jaar.

IJs breken met snoeischaar

Nochtans waren de weergoden ons niet gunstig gezind. Het ijskoude voorjaar en de extreme hitte in de julimaand stonden lang het groeien en snoeien van de taxushagen in de weg. Maar zelfs het weer kon niet op tegen de onverdroten inzet van vele honderden Kempenaren die, ondanks alles, de snoeischaar ter hand namen en met hun voorraad naar het containerpark reden.

1 m³ taxussnoeisel goed voor 1 chemotherapie

2013 was in Vlaanderen recordjaar voor Vergroot de Hoop in Vlaanderen. Nooit was de hoop zo groot. Oordeel zelf: er werd niet minder dan 7.400 m³ taxussnoeisel ingezameld. 268 Vlaamse gemeenten ondersteund door 21 intercommunales, hebben zich daar belangeloos voor ingezet. Die inzet werd beloond. En hoe! Met 7.400 m³ kunnen immers 7.400 chemotherapieën (1 therapie is ca. 6 behandelingen) aangemaakt worden en vergroot de hoop voor 7.400 kankerpatiënten.

Taxussnoeisel bevat baccatine, een actief bestanddeel dat wordt verwerkt in ¼ van alle kankermedicijnen. Alle Kempense taxussnoeiers hebben zo samen de hoop vergroot voor kankerpatiënten.

IOK Afvalbeheer wil dan ook iedereen die meewerkten in de strijd tegen kanker van harte bedanken. Ook de containerparkwachter verdienen een grote pluim. Zonder hen was de inzameling praktisch niet mogelijk. Op alle containerparken zijn er extra inspanningen geleverd om van deze actie een succes te maken.