IOK organiseert, deze winter, samen met 26 deelnemende Kempense gemeenten een samenaankoop van hoogrendementsglas. Na de succesvolle samenaankopen zonne-energie, dak- en muurisolatie en de sanering van stookolietanks, wordt dit de 5e samenaankoop in evenveel jaar.

Veel huizen beschikken nog over enkel glas of oud (slecht isolerend) dubbel glas. Het is dan ook logisch dat er heel wat warmte ontsnapt langs deze weg. Vensters zijn verantwoordelijk voor 20 % van het warmteverlies in huis. Indien een huis al goed geïsoleerd is, kan hoogrendementsglas een volgende stap naar een lagere energiefactuur zijn. Dit zorgt niet enkel voor een lagere energiefactuur, maar ook voor een verhoogd comfort in je woning.

Besparingspotentieel ramen vervangen

Uitgangspunt: de ‘gemiddelde Vlaamse woning’

  • Jaarlijks energieverbruik voor verwarming = 20.934 kWh
  • 20% van de warmte gaat verloren via de ramen: 20.934 kWh x 20% = 4.187 kWh/jaar
  • à gemiddeld 0,06 €/kWh (aardgas) = +/- 250 €/jaar

Stel dat we alle ramen van deze woning vervangen en daardoor de

warmteverliezen via de ramen met de helft kunnen verminderen

vb. van houten ramen met standaard dubbele beglazing naar houten ramen met

hoogrendementsglas en verbeterde luchtdichting

  • Energiebesparing: 2.094 kWh/jaar
  • Financiële besparing (verwarming op aardgas) 125 €/jaar

Groepsaankoop in de praktijk

De groepsaankoop heeft tot doel om de investering te verkleinen en iedereen aan te moedigen om hoogrendementsglas te plaatsen. De samenaankoop gaat eind dit jaar van start waardoor de eerste werken kunnen plaatsvinden begin 2014. Enkel de plaatsing van het glas behoort tot de samenaankoop, maar bij de firma’s die worden gekozen, kunnen deelnemers uiteraard ook terecht om het schrijnwerk te laten vervangen.

Uit de groep geïnteresseerde klanten zal een stuurgroep opgericht worden. Zij zullen de binnengekomen offertes beoordelen en de firma(s) aanduiden met de beste voorwaarden.

Om de juiste schaal te hanteren worden de groepsaankopen georganiseerd in 5 clusters van gemeenten. Tijdens de actie wordt telkens een startende infoavond georganiseerd om het principe en tijdsverloop van de groepsaankoop duidelijk te maken. Op deze avond krijgen de deelnemers ook onmiddellijk technische informatie over ‘hoogrendementsglas en energiezuinig buitenschrijnwerk’. Deze infoavonden maken deel uit van de ‘energie infotoer’ die IOK deze winter organiseert. Nadien is er per cluster een infomoment waarop de gekozen firma’s hun voorwaarden bekend maken.

Er kan ook online ingeschreven kan worden via www.iok.be/hoogrendementsglas

9e editie energie infotoer

In 27 Kempense gemeenten worden deze winter voor de 9de keer infoavonden over energiezuinig bouwen en verbouwen gehouden. Er worden in totaal 6 thema’s behandeld, ondermeer zonneboilers, warmtepompen en het na-isoleren van daken en muren. (overzicht zie bijlage)

Over ‘Hoogrendementsglas en energiezuinig buitenschrijnwerk’ worden 12 infoavonden georganiseerd.  De eerste infoavond vindt plaats in Kasterlee op dinsdag  29 oktober. Op deze infoavonden  kom je te weten waarmee je rekening moet houden als je nieuw glas en/of ramen wil laten plaatsen in een bestaande woning. VZW Dialoog verzorgt de presentatie.

Voor meer info over de energie infotoer en de samenaankoop kan je terecht op de website www.iok.be.