De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van zes verdachten, allen afkomstig uit Ethiopië en Eritrea, met een maand verlengd op verdenking van mensensmokkel. Het onderzoek naar de bende ging van start toen vluchtelingen op de A11 uit een rijdende vrachtwagen sprongen.

De lokale politiezone Brugge kreeg begin december een melding over het incident op de nieuwe autosnelweg A11. Eén van de transmigranten raakte bij zijn sprong uit de rijdende vrachtwagen zwaargewond. In de vrachtwagen werden vluchtelingen uit Ethiopië en Eritrea aangetroffen.

De politie voerde onderzoek naar het incident en kwam een organisatie op het spoor die actief was in meerdere provincies. Enkele bendeleden werkten vanuit Oostende, maar de smokkelactiviteiten vonden onder andere in Jabbeke, Wetteren, Antwerpen en Brussel plaats. Zelfs in Wallonië was de organisatie actief, bijvoorbeeld vanuit Wanlin in de provincie Namen.

In opdracht van de onderzoeksrechter werden maandagochtend huiszoekingen uitgevoerd op in totaal acht adressen in Oostende, Antwerpen en Mol.

Tijdens die actie werden zes leden van de smokkelorganisatie aangetroffen en gearresteerd. Het gaat om twintigers afkomstig uit Ethiopië en Eritrea. Alle verdachten werden dinsdag aangehouden door de onderzoeksrechter.

De raadkamer heeft vrijdagochtend beslist dat ze een maand langer in de gevangenis moeten blijven. (belga)