Heerlijkheid Noorderwijk bestaat 650 jaar.  Er loopt op zaterdag 11 en zondag 12 september van 11u tot 18u een boeiende tentoonstelling in de Sint-Bavokerk Noorderwijk.   Op Open Monumentendag.

'Op de tentoonstelling loodsen we je door het verhaal van die 650 jaar, waarin de Heerlijkheid nooit verkocht is geworden', zegt Jules Van Olmen.

'Ze werd steeds door vererving doorgegeven tot op het einde van het Ancien Regime toen Augustin Joseph Theodore baron de T'Serclaes de laatste heer van Noorderwijk was. Ook daarna is het kasteel en de eigendommen steeds vererft. Vandaag is de familie de Ghellinck eigenaar.

In een rustig hoekje van de kerk kan je de beelden ontdekken die werden gemaakt tijdens de viering van 1000 jaar Noorderwijk in 1974.
De vitrinekasten gaan hun geheimen prijsgeven, een aantal objecten hebben nog nooit de kasteelmuren verlaten.

En ook voor de kinderen is er een spel dat hen door de tentoonstelling leidt, ridders en kastelen, prinsen en prinsessen, het blijft tot de verbeelding spreken.

Geleide wandelingen door het dorp en het kasteelpark:
zondag 12 september, met Open Monumentendag
Vertrek: 13u30 en 15u30 aan de Sint-Bavokerk - Noorderwijk
Afstand: 1u30' / 4,5 km
Organisatie:  Heemkring Nortrevic, de familie de Ghellinck, Kempens Karakter, stad Herentals

Brochure/catalogus:
Dit alles wordt samengevat in een brochure die eveneens de catalogus van de tentoonstelling is. De brochure wordt gedrukt op hoogwaardig duurzaam papier, met een stevige kaft, een A4 formaat met ongeveer 40 pagina's.
Deze brochure is ter plaatse te koop aan €5.

Extra:
Aan de Sint-Bavokerk in Noorderwijk werden er sinds ongeveer anderhalve maand bijna mensgrote cijfers geplaatst, het verhaal bouwde telkens op tot 650 er helemaal stond met het schild dat de tentoonstelling aankondigt, zie foto.

Belangrijk om weten is dat een aantal objecten in de tentoonstelling nog nooit het kasteel hebben verlaten, en waarschijnlijk dat ook nooit meer zullen doen, om de conditie van de stukken te verzekeren.

Foto : campagnebeeld tentoonstelling 650 Jaar HN : de cijfers aan de kerk (foto Agnes Wyns/NNieuws.)