Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

67e WK Retrokoers Kessel lokt massa fans : 'Welle genieten iedere seconde' - Marc & Sam kampioenen

Retrokoers Kessel

Aan  Kessel-Statie weten ze al meer dan 67 jaar wat retro-feesten uit de gouden tijden zijn. Het Open Kampioenschap Retrokoers van Kessel aan het populaire Café 'Kasteeldomein' Torenven lokte opnieuw de massa.

De Kesselse Retrokoers kampioenen Marc Heulens (reeks +45) en Sam Borremans (reeks -45) mochten op het ere-podium.

De kampioenen van 2023

  • Wereldkampioen mannen - 45 jaar: Fons Van Dyck
  • Wereldkampioen mannen +45 jaar: Jan Cortoos
  • Wereldkampioen vrouwen: Katrien Vermeiren
  • Kampioen van Kessel cat. +45 jaar: Marc Heulens
  • Kampioen van Kessel cat. -45 jaar: Sam Borremans

 ''t Is hier gewoon genieten, iedere seconde, terug naar de jaren 30-50-60 vol nostalgie dat doet zo'n deugd', lachen supergelukkige Leen (63) & Marcel (66) & C° uit Nijlen.

Het gezellig volks-event beloofde een geweldige prijzenpot van 60.000 BEF, Belgische frank.

Tot lang na middernacht fungeerde stamcafé Torenven aan de Emblemsesteenweg als 'zenuwcentrum'.     Onze N-reporter ter plaatse - Cois Vermeulen uit Keizerstad Herentals - : 'Niet te doen hiere, er kwamen meer dan 3.000 fans genieten langs het parcours. Alles vollen bak. Een massa sponsors. Dat kunnen ze alléén in Kessel-Statie realiseren. Volgend jaar doet zeker ook Hertals & Neteland mee.'

Je ontdekte er echte kuise nonnekes, een pastoor die de hosties rijkelijk uitdeelde en met zuiver wijwater eerst de renners en dan het publiek met God's zegen kwam verblijden.  

De BK's (Bekende Kesselaren) deelden handtekeningen uit. De garde-ville hield een oogje in 't zeil dat er geen PV's moesten uitgedeeld worden voor 'openbaar genieten van het leven'.

De liefste hostessen deelden kusjes uit.  En voor frituur Pat@je was het dé hoogdag van 't jaar : rijen stonden aan te schuiven voor een heerlijk pakse retrofrut met mayokwaliteit zoals die uit de Flower Power-tijden.

'Geschiedenis van een Kempens volksfeest dat geen weerga kent'

Het eerste kampioenschap van Kessel werd in 1935 georganiseerd en alleen in 1940 was er een onderbreking omwille van de oorlog. Tot 1995 was het Kampioenschap van Kessel een echt volksfeest in Kessel-Statie waar mensen van heinde en verre naar toe kwamen.

De cafés zaten tot 's morgens vroeg stampvol en het was een echte hoogdag, die eerste dinsdag van het bouwverlof. Maar in de jaren '90 kwamen er steeds minder coureurs aan de start en werd ook de financiering van het hele gebeuren een moeilijke zaak, zodat midden de jaren '90 het Kampioenschap van Kessel een stille dood stierf.

1 mei 2014 heropende café Torenven en dat zorgde voor een boost in het uitgaansleven in Kessel-Statie. Torenven was ook al van in de jaren '30 een begrip en is op weg om dat ook nu weer te worden. De mooie gevel, de prachtige binneninrichting, de vriendelijke bediening en de troef bij uitstek: de gratis hapjes die geserveerd worden, iets waarvoor mensen van heinde en verre afzakken, tot Nijlen en Lier toe.

Omdat café Torenven bewees dat een oude glorie kan verrijzen, dachten de uitbaters  dat ze dit ook konden verwezenlijken met een andere oude glorie, het kampioenschap van Kessel.

De tijden zijn veranderd, en dus is ook het reglement een beetje aangepast. De organisatie gaat de weg op van de retrokoersen: geen klikpedalen, versnellingen op de buis en geen geschoren benen, dit alles om terug te gaan naar de tijd van toen en de koers voor iedereen plezant te houden.

Het grootste verschil met vroeger is dat ook renners van buiten Groot-Kessel mogen meerijden, maar de eerste renner van Kessel die de finish overschrijdt, is de nieuwe kampioen van Kessel.

Moest er iemand anders winnen, krijgt die uiteraard ook een prijs en zijn naam wordt ook vermeld op de erelijst, maar de eretitel van "Kampioen van Kessel" blijft voorbehouden voor Kesselaars.'

 

Wereldkampioen bij de vrouwen werd de sympathieke Kathleen Vermeiren.

Na de koersen gaf de beruchte Rumble Dolls nog een héél gaaf live-ambiance-concert. En de cafés serveerden tot de kleine uurtjes hun lokale kampioenen biertjes! Zo mooi.

Foto's Cois Vermeulen /  red. Guy Verellen / NNieuws.

URL
Kessel Kampioen Retrokoers

Kessel Kampioen Retrokoers

Kesselse pastoor is gul met z'n H. Hosties

Kesselse pastoor is gul met z'n H. Hosties

Emblemsesteenweg 9, Kessel, België

Retrokoers Kessel

Deel dit artikel