Het gemeentebestuur Mol voorziet in 2016 een totaal investeringsvolume van 6,8 miljoen euro. Belangrijke uitgaven gaan naar de start van de uitbreiding van de school in Gompel (732 000 euro), de heraanleg van het kerkplein van Rauw (1,2 miljoen euro) en de vernieuwing van verschillende straten en fietspaden (1,4 miljoen euro). 'Dat we een financieel gezonde gemeente zijn, bewijst onze lage schuldgraad per inwoner. Het volledige budget 2016 vind je online op www.gemeentemol.be.

De gemeenteraad keurde in zitting van 21 december het budget 2016 goed. Het budget bestaat uit drie onderdelen: een beleidsnota, een financiële nota en een toelichting. De beleidsnota is een concretisering van het strategisch meerjarenplan. Dit laatste document bepaalt de strategische beleidskeuzes voor de gehele legislatuur. De beleidsnota 2016 vertelt in eenvoudig taalgebruik wat het gemeentebestuur het komende jaar wil realiseren en welk budget hiervoor wordt uitgetrokken.

Ontvangsten

In de beleidsnota staan de belangrijkste operationele inkomsten vermeld. De meeste inkomsten haalt het gemeentebestuur uit de fiscale ontvangsten. De aanvullende belasting op de personenbelasting (11,37 miljoen euro) en de opcentiemen op de onroerende voorheffing (10,64 miljoen euro) zijn hiervan de belangrijkste inkomstenbronnen.

Daarnaast dragen ook de belasting op drijfkracht (800 000 euro), de belasting op de aanvoer en opslag van nucleair afval (792 000 euro), de aanvullende belasting op motorrijtuigen (637 500 euro) en een aantal kleinere belastingreglementen hun steentje bij.

Een tweede belangrijke inkomstenbron zijn de werkingssubsidies. Het gemeentefonds (10,25 miljoen euro) wordt vanaf 2016 uitgebreid met een aantal oude specifieke werkingssubsidies (940 000 euro).

Het gaat hier over de vroegere sectorale subsidies voor sport, cultuur, jeugd, armoede, bibliotheek en ontwikkelingssamenwerking. Het oormerk van deze sectorale subsidies verdwijnt door de verschuiving van specifieke naar algemene werkingssubsidies. Daarnaast komt er nog 2 miljoen euro ter compensatie van de gescopremies en zorgen allerhande specifieke werkingssubsidies (2,16 miljoen euro) voor de broodnodige inkomsten (bijvoorbeeld: onderwijs en kinderopvang).

Uitgaven

Al deze inkomsten worden gebruikt voor het uitvoeren van het dagelijks beleid. In de beleids- en beheerscyclus noemen we dit de exploitatie. De operationele exploitatieuitgaven worden ingedeeld in drie grote groepen: bezoldigingen, toegestane werkingssubsidies en goederen en diensten.

Zoals in alle openbare besturen nemen de personeelsuitgaven de grootste hap (40 procent van de dagelijkse werking) uit het budget. Deze budgetteren we voor 2016 op 16,4 miljoen euro.

De categorie goederen en diensten (9,6 miljoen euro) bevat de werkingsuitgaven van de gemeente. Daarvan hebben we maar liefst 3 miljoen euro nodig om de totale afvalverwerking in onze gemeente te bekostigen.

De subsidies die het gemeentebestuur uitgeeft (toegestane werkingssubsidies) vertegenwoordigen 13,6 miljoen euro. De dotaties aan de politiezone Balen-Dessel-Mol (4,2 miljoen euro), het OCMW (5,8 miljoen euro) en de brandweerzone (1,1 miljoen euro) zijn de grootste posten in de subsidies.

Leningen en schulden

Om de financiële cirkel rond te krijgen, worden er normaal nieuwe leningen opgenomen. De leningsopname gebeurt louter in functie van een optimale thesaurieplanning. In 2016 plannen we geen nieuwe leningen. De aflossingen en intrestlasten van al onze leningen zijn goed voor een uitgave van 2,55 miljoen euro in 2016.

De totale schulden van het gemeentebestuur bedragen ongeveer 24,2 miljoen euro of 680 euro per inwoner. Dit is bijzonder goed in vergelijking met het gemiddelde van gelijkaardige centrumgemeenten (1 229 euro). Onze schuldgraad per inwoner ligt ook een fors stuk lager dan het gemiddelde in de provincie Antwerpen. De schuldgraad zal in 2016 nog verder dalen omdat er geen nieuwe leningen nodig zijn.

Investeringen

Naast de dagelijkse uitgaven voorziet het gemeentebestuur elk jaar tal van investeringen en projecten. In 2016 plannen we 6,8 miljoen euro aan investeringen. Hieronder vind je de meest opvallende:

ü Start uitbreiding school Gompel: project van 2,9 miljoen euro

ü Onderhoud wegen: 1,4 miljoen euro

ü Heraanleg kerkplein Rauw: 1,2 miljoen euro

ü Vernieuwingsprogramma wagenpark: 536 000 euro

ü Investeringssubsidie vzw vierdewereldwerking Ons Huis: 177 000 euro

ü Afwerking skatepark: 41 000 euro

ü Handelskernversterkende initiatieven: 40 000 euro

Uitvoering en timing

Belangrijk is dat de realisatie van bepaalde projecten zich uitstrekt over verschillende jaren. De gemeente is verplicht om voor elk project de wettelijke en administratieve procedures te doorlopen. De investeringsenveloppes geven een beeld van de spreiding van deze projecten in de komende jaren.' (mol)