De Gemeentelijke basisschool De Knipoog uit Vorselaar heeft opnieuw een plaats in de finale behaald van de Vlaamse internetwedstrijd CST Whizzkids. Aan de wedstrijd deden 236 scholen mee en 'K6 zoekt K6', de wedstrijdnaam van de 6e klas, is één van de vijf finalisten.

10 jaar geleden deed meester Wim Van Soom met zijn toenmalige zesdeklassers ook mee aan de wedstrijd en mocht destijds al de finale spelen in Gent waar zijn klas knap derde werd. Dit schooljaar kreeg hij de ICT-kriebels opnieuw te pakken en deed hij voor de tweede keer mee aan de wedstrijd. Ook nu weer hebben de leerlingen van het zesde leerjaar van de Knipoog onder de deskundige leiding van meester Wim en juf Kim Henderickx (ICT-coördinator) een finaleplaats behaald.

"Whizzkids is een ICT-wedstrijd voor het vijfde en zesde leerjaar van het basisonderwijs. Van november tot en met januari kregen we drie vragenreeksen die we digitaal moesten beantwoorden en waarbij de ICT-vaardigheden van onze leerlingen binnen de verschillende leergebieden op de proef werden gesteld", legt Wim Van Soom uit.

"Het niveau is erg gestegen in vergelijking met tien jaar geleden, waardoor onze leerlingen hun beste beentje moesten voorzetten. Na de drie voorrondes met digitale vragen en opdrachten, volgde er ook nog een praktische proef. Dat was voor onze leerlingen een leuke uitdaging, want die bestond uit het maken van een digitaal sprookje.

Na overleg met juf Kim en de leerlingen hebben we gekozen voor het sprookje van 'Sneeuwwitje en de zeven dwergen'. Omdat we het sprookje naar onze hand mochten zetten, hebben we er 'White Beauty en de zeven nerds' van gemaakt. De leerlingen spraken de verschillende rollen in via Audacity en zochten in hun verkleedkoffers naar gepaste verkleedkleren voor de fotoshoot.

Dit alles hebben we dan samen gebracht tot een tof sprookje met een knipoog naar verschillende ICT-termen. Het was een heel leerrijke ervaring voor zowel de leerlingen als de leerkrachten."

Volgens Whizzkids is het sprookje van 'K6 zoekt K6' het meest creatieve en origineelste van de 236 inzendingen. Is je interesse geprikkeld, neem dan zeker een kijkje op http://whizzkids.cst.be/sprookjes.html.

Op 16 maart trekken de zesdeklassers met een bus vol supporters naar Nazareth waar ze zullen strijden voor de eerste plaats in de finale van de Whizzkidswedstrijd.

Tijdens de voorbije dagen hebben de leerlingen spandoeken met passende slogans gemaakt en zijn ze klaargestoomd voor de wedstrijd. Ook werden er de gepersonaliseerde T-shirts besteld in een rode kleur, de klaskleur van het 6e leerjaar.