U bent hier

7 beklaagden krijgen half jaar cel voor schuldig verzuim met drugsdode tot gevolg

Mol
12.04.2019 - 11.28u
Door: Mark Jaspers

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft vrijdag zes mannen en een vrouw veroordeeld tot een celstraf van een half jaar en een boete van 600 euro voor schuldig verzuim, nadat de 28-jarige Lemmy V. (Verhoeven) op 27 maart 2016 van een flesje GBL had gedronken en gestorven was.

GBL is een aanmaakproduct voor vloeibare xtc of GHB. L. stierf 's nachts op het gazon, terwijl hij tegen de paal van de wasdraad zat. De andere zes waren of vertrokken of zaten binnen in het huis, nadat de bewoonster de rolluiken naar beneden had gelaten.

De ochtend nadien stelden ze vast dat Lemmy overleden was. Vijf kregen uitstel voor de zes maanden cel.Voor twee anderen, die al een rijkgevuld strafregister hebben, is de celstraf effectief.

Een koppel uit Mol woonde indertijd in Kerkhoven (Lommel). Daar zaten die bewuste dag de vijf andere beklaagden.

Eentje was aan zijn brommer aan het sleutelen. L. V. was na een fietstocht vanuit Mol buiten adem de woning binnengekomen. Hij greep naar een flesje op de tafel, waarvan hij zou gedacht hebben dat het water was, maar het bleek het zuur smakende GBL te zijn.

"Ik riep nog 'ho'. Hij spuwde een beetje uit maar ik weet niet hoeveel hij binnen had gekregen. Hij vroeg wel wat hij moest doen. Ik ben daar dan vertrokken met een flesje halve liter GBL die ik besteld had", vertelde Kristof S., die in het drugswereldje de bijnaam "Plop" heeft. Voor hem was de zes maanden celstraf effectief.

Alle zeven beklaagden waren onder invloed van drugs. L. V. zou wel nog de raad hebben gehad als een soort tegengif melk te drinken en een koude douche te nemen.

Uit onderzoek bleek dat L. door de dosis GBL in een diepe slaap was beland en vervolgens in een coma met de dood tot gevolg. Alle zeven hadden ze gezien hoe L. van het flesje had gedronken.

Vijf beklaagden hadden de nacht in Kerkhoven doorgebracht, maar hadden geen hulpdiensten verwittigd. Dat gebeurde pas 's ochtends toen L. al dood was. "Onmenselijk en schandalig wat er gebeurd is. Dat doet ge nog niet met een hond, iemand zo alleen 's nachts buiten laten. Hebben jullie geen hart? Jullie deden niets," zei een geëmotioneerde vader vrijdag.

GBL is een schoonmaakproduct en kan dienen om velgen te reinigen. L. had ook speed ingenomen, maar uit onderzoek bleek dat de dosis GBL alleen al potentieel dodelijk was. De zeven beklaagden werden voor de drugshandel vrijgesproken. Aan de ouders van de overleden twintiger moeten ze bijna 9.900 euro schadevergoeding betalen. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto