In de Hasseltse correctionele rechtbank is vrijdag een celstraf van 1 jaar en een boete gevraagd voor zes mannen en een vrouw die terechtstonden voor schuldig verzuim, nadat de 28-jarige Lemmy V. op 27 maart 2016 van een flesje GBL had gedronken en overleed.

GBL is een aanmaakproduct voor vloeibare xtc of GHB. L. stierf 's nachts buiten op het gazon zittend tegen de paal van de wasdraad. De andere zes waren of vertrokken of zaten binnen in het huis, nadat de bewoonster de rolluiken naar beneden had gelaten. De ochtend nadien stelden ze vast dat L. overleden was.

Koppel uit Mol

Een koppel uit Mol woonde indertijd in Kerkhoven (Lommel). Daar zaten de bewuste dag de vijf andere beklaagden. Eentje was aan zijn brommer aan het sleutelen en verklaarde vrijdag dat hij zich niet alles tot in detail kon herinn eren. L. V. was buiten adem de woning binnengekomen na een fietstocht vanuit Mol.

Hij greep naar een flesje op de tafel, waarvan hij zou gedacht hebben dat het water was, maar het bleek het zuur smakende GBL te zijn.

"Ik riep nog 'ho'. Hij spuwde een beetje uit maar ik weet niet hoeveel hij binnen had gekregen. Hij vroeg wel wat hij moest doen. Ik ben daar dan vertrokken met een flesje halve liter GBL dat ik besteld had", vertelde Kristof S.

Alle zeven beklaagden waren onder invloed van drugs. L. V. zou wel nog de raad hebben gekregen als een soort tegengif melk te drinken en een koude douche te nemen.

Uit onderzoek bleek dat L. door de dosis GBL in een diepe slaap was beland en vervolgens in een coma met de dood tot gevolg. Alle zeven hadden ze gezien hoe L. van het flesje had gedronken.

Vijf beklaagden hadden de nacht in Kerkhoven doorgebracht, maar hadden geen hulpdiensten verwittigd. Dat gebeurde pas 's ochtends toen L. al dood was. "Onmenselijk en schandalig wat er gebeurd is. Dat doet ge nog niet met een hond, iemand zo alleen 's nachts buiten laten.

Hebben jullie geen hart? Jullie deden niets. Jullie wilden voorkomen dat de drugshandel aan het licht zou komen. Was dat belangrijker dan onze zoon helpen?", zei een geëmotioneerde vader vrijdag. GBL is een schoonmaakproduct en kan dienen om velgen te reinigen. L. had ook speed ingenomen, maar uit onderzoek bleek dat de dosis GBL alleen al potentieel dodelijk was.

De verdediging van de zes op de zitting aanwezige beklaagden vroeg de vrijspraak of een straf met uitstel en voorwaarden omdat ze meenden dat hun cliënt niet aansprakelijk was voor de dood de twintiger.

Ze verklaarden dat L. al een druggebruiker was en spraken van risicoaanvaarding, maar dat argument volgde het openbaar ministerie niet.

Het vonnis volgt op 12 april. (belga)