Scoort het fietstoerisme dit jaar even goed als in 2013?

Vorig jaar noteerde Toerisme Provincie Antwerpen 7.397.000 recreatieve tochtjes langs het fietsknooppuntennetwerk, een stijging met 8,3% t.o.v. 2012.

Juli vormde de topmaand, met een daggemiddelde van 1000 meldingen per fietsteller. In de zachte decembermaand werd ruim 50% meer gefietst dan het jaar ervoor.

Dit weekend volgt de eerste niet-te-missen afspraak van 2014: de Fiets- en Wandelbeurs Vlaanderen in de Mechelse Nekkerhal.

Verspreid over het knooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen liggen elf fietstellers.

Aan de hand van die tellers maakte Toerisme Provincie Antwerpen de balans op van het voorbije fietsjaar.

De diverse fietstellers registreerden gemiddeld ruim 480 fietsers per dag.

Voor heel 2013 maakt dat bijna 7,4 miljoen recreatieve tochtjes langs het fietsknooppunten-netwerk, een stijging met 8,3% t.o.v. 2012.

Topmaand was juli, met een daggemiddelde van ca. 1000 fietsers.

De uitzonderlijk zachte en zonnige decembermaand was goed voor 317.000 trips, ruim 50% meer dan in december 2012.

De digitale fietstellers geven aan dat zondag met voorsprong de populairste fietsdag blijft, vóór dinsdag en woensdag.

Trend: fietsen als sportieve uitdaging

Niet alleen het fietstoerisme zit in de lift. Ook de populariteit van het knooppuntennetwerk blijft stijgen. Uit de meest recente fietsstudie van Toerisme Provincie Antwerpen blijkt dat steeds meer fietsers - nu al 47,5% - bewust kiezen voor dit gebruiksvriendelijke en flexibele systeem.

Datzelfde onderzoek illustreert ook een tweede evolutie: de fietser wordt jonger en sportiever. Vooral de groep tussen 25 en 39 jaar nam de voorbije jaren sterk toe.

Bruno Peeters, gedeputeerde voor toerisme: “De sportieve uitdaging wordt steeds belangrijker als motivatie om op de fiets te klimmen. Die vaststelling bevestigt de trend dat gezondheid en vitaliteit vandaag een prominente rol spelen in ons vrijetijdsbeleving. Het fietsknooppuntennetwerk biedt een perfect antwoord op die trend. Zowel de recreatieve als de sportieve fietser stippelt moeiteloos een traject op maat uit.”

Toerisme Provincie Antwerpen is op zaterdag 18 en zondag 19 januari prominent aanwezig op de Fiets- en Wandelbeurs in de Mechelse Nekkerhal (standnummer E20).

Bezoekers kunnen aan de balie terecht voor advies, gratis brochures met fiets- en wandeltips voor de Antwerpse Kempen, Scheldeland en de kunststeden Antwerpen en Mechelen en gedetailleerd kaartmateriaal.

Meer informatie op www.fietsenwandelbeursvlaanderen.be.