U bent hier

75 jaar bevrijding: historische wandeling en tentoonstelling

Olen
09.10.2019 - 22.04u
Door: Mark Jaspers

Naar aanleiding van 75 jaar bevrijding organiseert het lokaal bestuur Olen, in samenwerking met heemkring De Linde, een historische wandeling en een tentoonstelling op zaterdag 19 oktober.

Historische wandeling 'Olen bevrijd'

Onder begeleiding van een gids wandel je langs locaties die betekenisvol zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De wandeling gaat onder andere langs de brug aan het Kempens kanaal, de pastorie van St.-Jozef, het herdenkingsmonument aan Umicore en het monument dat in Gerheiden werd opgericht als herinnering aan de crash en de bemanning van de gevallen Engelse bommenwerper Halifax. Tijdens de wandeling luister je naar enkele pakkende bevrijdingsverhalen.

Tentoonstelling 'het verzet en de bevrijding'

In de pastorie van St.-Jozef-Olen kan je de tentoonstelling 'het verzet en de bevrijding' gaan bekijken. Het was in deze pastorie dat pastoor Janssens tijdens de nacht van 14 juli uit zijn bed werd gehaald en samen met 13 van zijn parochianen werd gearresteerd door de Duitse geheime politie.

Na zijn verblijf in het berucht Buchenwald-kamp keerde hij in 1945 terug naar Olen waar hij feestelijk werd onthaald. Maar niet iedereen van de bijna dertig politieke gevangen uit Olen heeft evenveel geluk gehad. Meer dan de helft overleefde de oorlog niet. Ook hun verhaal ontdek je tijdens de tentoonstelling.

Praktisch

· Zowel de wandeling als de tentoonstelling vinden plaats op zaterdag 19 oktober.

· Locatie tentoonstelling en startplaats wandeling: pastorie St.-Jozef-Olen, Lichtaartseweg 130.

· De wandeling is opgedeeld in verschillende groepen. De eerste groep start om 14.30 uur. Elk half uur vertrekt er een nieuwe groep onder begeleiding van een gids. Er kunnen maximum 30 personen per groep deelnemen. Je kan deelnemen aan de korte wandeling (3 km) of aan de lange wandeling (9 km).

· Om deel te nemen aan de wandeling betaal je 1 euro, een drankje na de wandeling inbegrepen. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Dit kan bij Vrije Tijd (Lichtaartseweg 9) of via www.ticketgang.be.

· Je kan de tentoonstelling bezoeken van 14.00 tot 23.00 uur. De toegang is gratis.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto