U bent hier

75 jaar geleden vond D-day plaats: het begin van een invasie, maar ook van een hevige strijd die maanden zou duren

Internationaal | Nationaal
06.06.2019 - 07.13u
Door: Herman Gezelle

D-day of D-dag is de codenaam voor de eerste dag van de geallieerde landing over een lengte van 70 km op de stranden in Normandië, vandaag 75 jaar geleden. Die eerste 24 uur zouden beslissend zijn, daar waren vriend en vijand het over eens.

Door niets aan het toeval over te laten werd operatie Overlord, zoals ze werd genoemd, een succes, hoewel de doeleinden voor D-day zelf niet meteen gehaald werden.

Bij de luchtoperaties gingen 2000 geallieerde vliegtuigen verloren. De luchtaanvallen duurden tijdens en na D-day ongenadig voort.

Luchtlandingen

Op D-day zelf, kort na middernacht, traden de luchtlandingstroepen in actie. Amerikaanse parachutisten en zweefvliegtuigen landden aan de westelijke grens van het invasiegebied,

Het ging om het zuidwesten van het schiereiland Cotentin, langs de rivier de Douve en zijn bijrivier de Merenet, bij het beroemd geworden dorp Sainte-Mère-Eglise.

Bedoeling was de bruggen over de rivieren te veroveren en zo de landingsstranden te beschermen. Dat lukte, hoewel veel para’s omkwamen door verdrinking en nog veel meer verloren raakten in het duister. (VRTNWS)


imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto