Op 6 februari 2018 was het Dikketruiendag. Gedeputeerde van Natuur en Leefmilieu, Rik Röttger kwam op deze dag langs in het woonzorgcentrum Ter Nethe in Hulshout. Hij lichtte de klimaatadaptatieplannen van de provincie Antwerpen toe en schepen Rist Heylen van Hulshout vertelde over de plannen van het groendak.

De bewoners zaten ondertussen warm gekleed in de cafetaria, waar de verwarming lager was gezet voor Dikketruiendag en vertelden over hoe ze het klimaat zagen veranderen. Voor de gelegenheid hadden zij winterse soep gemaakt en warme chocolademelk voor alle aanwezigen.

Tijdens deze veertiende editie van Dikketruiendag stond hittestress in de kijker. Klimaatexperten hebben onderzocht hoe de klimaatverandering zich zal laten voelen in onze regio. Naast vele acties die inzetten op het afremmen van de klimaatopwarming, is er nu ook een Klimaatadaptatieplan dat inspeelt op de gevolgen ervan.

Een van die gevolgen is hittestress. Dat betekent dat steden en gemeenten op warme dagen door al de verharde oppervlaktes zullen veranderen in echte hitte-eilanden, waar de temperatuur 7 graden hoger ligt dan op het platteland. Bovendien is het risico op wateroverlast groot, omdat regenwater er te snel wegvloeit.

Bomen, struiken en ander frisgroen kunnen redding bieden: ze zorgen voor afkoeling en beschermen tegen wateroverlast. Woonzorgcentrum Ter Nethe in Hulshout bereidt zich hierop voor. Met financiële steun van de provincie Antwerpen ter waarde van € 75.000 zal het WZC een groendak van 3.000 m² aanleggen.

Het project wil ook omwonenden, andere inwoners van Hulshout en directies en beheerraden van Kempense woonzorgcentra sensibiliseren over hitte-eilandeffecten, het belang van waterretentie, biodiversiteit en de impact van groendaken.