Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits geeft doctoraatstudenten hun onderzoek een boost om tegemoet te komen aan de hinder door de coronacrisis.
FWO-aspirant onderzoekers ontvangen samen 2,4 miljoen euro aan steun om hun beurs met enkele maanden te verlengen om zo hun onderzoek degelijk te kunnen afwerken.
"De coronacrisis heeft heel wat doctoraatstudenten in het nauw gedreven om nog tijdig hun mandaatonderzoek af te ronden. Om hen wat meer ademruimte te geven, worden nu extra middelen voorzien via een compensatieregeling. Hiermee kunnen de jonge onderzoekers hun beurs met 3 tot 6 maanden verlengen." – Hilde Crevits
De coronacrisis verstoort en vertraagt sinds maart 2020 vele onderzoeksactiviteiten. Onderzoekers ondervonden hinder door gesloten onderzoeksinstellingen of het niet tijdig kunnen uitvoeren van metingen.
Uit een bevraging door de Universiteit Antwerpen vorig jaar bleek dat de helft van de UA onderzoekers een grote negatieve impact door de coronacrisis ervoer.
Een bevraging aan de KU Leuven toonde ook aan dat 82% van de doctorandi vertragingen hebben opgelopen, waarvan 50% een vertraging van 3 maanden en 31% een vertraging van 6 maanden of langer.
Zo kon labowerk niet altijd doorgaan, waren bibliotheken en archieven gesloten, of moesten doctoraatstudenten in de biomedische sector helpen op de COVID-afdelingen van universitaire ziekenhuizen. Vaak was het werken met online beschikbare data, het herschikken van de planning of bijsturen van de onderzoeksvragen, geen optie om een project of mandaat binnen de voorziene termijn af te ronden.
Volgens Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) situeert het probleem zich vooral bij de onderzoeksmandaten. Bij andere FWO-onderzoeksprojecten is er al de mogelijkheid om twee jaar na de einddatum van het project nog middelen aan te wenden met oog op afronden van het onderzoek.
Voor mandaathouders, onderzoekers met het oog op het behalen van een doctoraat, is de situatie anders en is vandaag geen vangnet voorzien bij hinder. Ook de universiteiten beschikken niet over de nodige middelen ter compensatie.
Compensatieregeling voor doctoraatstudenten
De impact van de crisis is vaak het grootst voor onderzoekers die zich in de laatste fase van hun onderzoek bevinden. Vaak het laatste cruciale beursjaar. Door vertraging of hinder komt de afronding van hun mandaatonderzoek binnen de vooraf bepaalde periode in gedrang.
Omwille van de duur van de coronacrisis gaat het over zij van wie hun laatste beursjaar vorig of dit jaar is. Respectievelijk kan het gaan tot zo'n 386 en 400 onderzoekers.
Om deze doctoraatstudenten meer ademruimte te geven, voorziet Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits in 2,4 miljoen euro aan middelen.
Zo kunnen de jonge onderzoekers via de compensatieregeling op basis van een gemotiveerde aanvraag een verlenging van 3 tot 6 maanden krijgen. Op die manier gaat enerzijds hun harde werk en anderzijds de eerdere investering van de overheid in de vernieuwende onderzoeken niet verloren.
Luc Sels, rector KU Leuven en voorzitter VLIR (Vlaamse Interuniversitaire Raad): "De universiteiten hebben al het mogelijke gedaan om de continuïteit van het onderzoek te verzekeren. Toch heeft de pandemie tot aanzienlijke vertraging geleid in veel doctoraatstrajecten.
Dat minister Crevits middelen voorziet om de FWO-onderzoeksmandaten te verlengen, zal ons helpen om deze impact van COVID-19 onder controle te krijgen. Dit initiatief sluit goed aan bij de inspanningen van de universiteiten om doctorandi te financieren uit hun eigen onderzoeksfondsen."
Willy Verstraete, voorzitter FWO: "Onze mandaathouders zijn ook tijdens de voorbije moeilijke maanden het beste van zichzelf blijven geven om hun onderzoek zo min mogelijk hinder te laten ondervinden van de COVID-maatregelen.
Dat neemt niet weg dat het voor heel wat onderzoekers moeilijk tot onmogelijk was om hun onderzoek te laten doorlopen. Het FWO is dan ook bijzonder verheugd voor het begrip en de bijkomende steun die minister Crevits vandaag vrij maakt onze mandaathouders een aantal maanden extra tijd te geven om de geplande onderzoeken, die moeten leiden tot het behalen van hun doctoraat, succesvol te kunnen afronden.
Op die manier verzekert de minister niet enkel de doorstart in de economie, maar ook in het wetenschappelijk onderzoek. Mooi is dat!"
Leerlingen uit het 3e middelbaar tonen hun engagement met grootschalige zwerfvuilactie. Op donderdag 19 mei organiseren de leerlingen van het 3e middelbaar van Atheneum GO! Geel in samenwerking met stad Geel en IOK een grootschalige zwerfvuilactie in de volledige Geelse kanaalzone tussen Ten Aard en Larum.
Zo tonen ze dat de jongeren van vandaag echte changemakers zijn en van hun omgeving een betere plek kunnen maken.
Wie vaak passeert bij de academies, merkte waarschijnlijk de nieuwe inrichting van de Oude Godstraat op. Eind maart verdwenen de klascontainers. Kort daarna volgden herstellings- en aanpassingswerken in dat gedeelte van de straat.
Nieuwe inrichting
De enkelrichting voor het gemotoriseerd verkeer vanaf het kruispunt van de Herentalsesteenweg tot aan het kruispunt met de Frans Coeckelbergsstraat bleef.
Aan de Stationlei in Bouwel stond er lange tijd een ruïne van een oud bakhuis.Met vereende krachten wordt dit mooi stukje erfgoed in zijn oude glorie hersteld.'Het bakhuis restaureren stond al een tijdje op de agenda, maar eind vorig jaar vielen alle puzzelstukken op hun plaats: het bakhuis wordt gerestaureerd en opnieuw in werking gesteld', zegt burgemeester Marianne Verhaert (Gib).
Door het droge weer en de zeer lage waterstand in de waterlopen kondigt gouverneur Cathy Berx een bijkomende uitbreiding van het geldende onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen af.
Deze uitbreiding is van toepassing op de stroomgebieden van de "Grote Nete" en "De Aa" (Maasbekken) en zal vanaf morgen 18 mei van kracht zijn.
Hilde Crevits volgt Wouter Beke op als minister van Welzijn in de Vlaamse regering. Dat heeft de partijraad van CD&V beslist op aangeven van de partijtop.
Haar bevoegdheden Werk, Economie én Landbouw gaan over naar Vlaams Parlementslid Jo Brouns, burgemeester in Kinrooi, die zo een nieuwe minister wordt. (VRTNWS)
De Stadsschouwburg in Antwerpen is niet het enige gebouw dat (zwaar) door betonrot is aangetast.
Volgens professor betontechnologie Bart Craeye (Universiteit Antwerpen) komt de komende decennia een golf aan gelijkaardige dossiers op ons af. (VRTNWS)
1 op 10 van de handelspanden in Vlaanderen staat leeg.
Om die leegstand aan te pakken en handelskernen weer nieuw leven in te blazen, investeert Vlaams minister van Economie Hilde Crevits 25 miljoen euro extra relancemiddelen in handelskernversterking.
Met het budget kunnen lokale besturen handelspanden aankopen en opknappen en de bereikbaarheid van hun gemeente verbeteren.
De universiteit van Hasselt start met een grote bevraging rond tinnitus of oorsuizingen.
Het onderzoek moet een antwoord bieden op de vragen welke levensstijlfactoren een rol spelen bij de ontwikkeling van tinnitus en wat ervoor zorgt dat de klachten verergeren eenmaal je aan de gehooraandoening lijdt. (VRTNWS)
Ontdek al fietsend de geschiedenis van de Molse witzandontginning dankzij de nieuwe fietsroute 'Het witte goud van Mol' (41,5 km).
De brochure met de route en info over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt is gratis verkrijgbaar bij de dienst toerisme, Markt 1a (vertrekpunt). Je kan de brochure ook downloaden via www.visitmol.be.
Spring op je fiets, want deze fietstocht wordt bijzonder boeiend.
Morgen en overmorgen organiseert de federale wegpolitie samen met 110 lokale politiezones de eerste nationale actie tegen afleiding achter het stuur.
48 uur lang zullen politiediensten in het hele land controleren, onder meer op gsm-gebruik achter het stuur. Met deze actie wil de politie bestuurders laten nadenken over de gevaren van afleiding tijdens het rijden.
Want 1 op de 4 ongevallen wordt veroorzaakt door afleiding achter het stuur. (VRTNWS)