In Antwerp Expo is de officiële aftrap gegeven van de 79e Boekenbeurs. De Boekenbeurs telt ook dit jaar weer meer dan 100 standen waar je 12 dagen lang zowat 60.000 titels kan vinden, maar zoals steeds zijn de randactiviteiten haast even belangrijk.

Organisator boek.be verwacht dit jaar om en bij de 160.000 bezoekers, iets meer dus dan in 2014. De herfstvakantie valt ditmaal immers volledig tijdens de Boekenbeurs en dat geeft steevast een extra duwtje in de rug.

"Elk jaar zijn er weer onheilstijdingen en critici die stellen dat de Boekenbeurs een voorbijgestreefd concept is, maar telkens slagen we er toch in om eenzelfde groot aantal boekenliefhebbers over de vloer te krijgen", zegt boek.be-directeur André Vandorpe.

"160.000 bezoekers, dat moet je blijven verdienen. Tegelijkertijd zijn we blind noch doof voor vernieuwing."

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) toont zich eveneens optimistisch over de toekomst van boek en Boekenbeurs. "Vorig jaar was er weinig reden tot blijdschap na het recente failliet van de Antwerpse Bezige Bij, maar vandaag mag ik samen met u iets vrolijker zijn", stelde hij. Gatz had het onder meer over nieuwe initiatieven in de uitgeverswereld, het herrijzen van een literair fonds bij uitgeverij Lannoo en de naamsverandering van Stichting Lezen naar Iedereen Leest. (vrt)