U bent hier

8 op de 10 ouders willen meer bewegen met hun kind

Vlaanderen
13.06.2019 - 14.21u
Door: Mark Jaspers

Zowat alle ouders vinden beweging belangrijk voor hun kind, maar 7 op de 10 mama's en papa's geven aan hier te weinig tijd voor te vinden. Ook voeden 6 op de 10 ouders hun kinderen anders op dan hun eigen ouders én googelt driekwart regelmatig naar een antwoord op een opvoedingsvraag. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van Stokke en vzw Zitdazo bij 2.300 Vlamingen.

Meer samen bewegen

Gezinnen bewegen te weinig, maar willen graag meer bewegen. Zo zouden ruim 8 op de 10 ouders actiever willen zijn met hun kind(eren). Beweegmomenten beperken zich vandaag vooral tot samen wandelen, verplaatsingen te voet, verplaatsingen met de fiets, een spel spelen en sporten met andere gezinsleden.

Uit de enquête van Stokke (producent van o.m. kinderwagens) en de vzw Zitdazo (die informeert rond opvoeding van kinderen) blijkt dat de grote meerderheid van ouders te weinig tijd vindt voor meer actieve beweegmomenten met de kroost. Ook zit 20% van de mama's en papa's vaak verlegen om inspiratie.

Steven Gielis, oprichter bij ZITDAZO "Beweging heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van een kind. Alleen zullen kinderen niet snel meer bewegen omdat het gezond voor hen is, maar wél omdat ze het leuk vinden.

Zorg daarom voor uitdaging, plan actieve bewegingsmomenten in en creëer een veilige, aantrekkelijke omgeving. Geef daarbij ook zelf het goede voorbeeld –de trap in plaats van de lift – en beweeg samen. Verstoppertje spelen, tikkertje, hinkelen of voetballen, haast elk kind vindt dat fantastisch om samen met mama of papa te doen."

Nood aan tijd voor quality time

Ouders in Vlaanderen investeren per week zo'n 5 uur in 'quality time' met de kinderen. Een mooi gemiddelde, al zou driekwart graag nog meer tijd willen vrijmaken voor leuke dingen met het gezin. Bijna twee derde van de ouders zou ook graag hebben dat de partner meer tijd spendeert met de kinderen...

Klassieke rollenpatronen

9 op de 10 vaders willen gelijkwaardig bijdragen aan de opvoeding, al houden in de meeste gezinnen de traditionele rollenpatronen stand. Zo staan mama's veel vaker in voor taken als het huiswerk opvolgen, voorlezen of zieke kinderen verzorgen.

Papa's hebben dan weer een groter aandeel in het binnenshuis spelen met de kinderen. Wat het rondrijden van dochter- en zoonlief betreft, lijken de taken evenwichtig verdeeld. Grappig ook: 6 op de 10 mama's vinden dat de papa's sneller toegeven... terwijl evenveel papa's hetzelfde zeggen over de mama's.

Online opvoeden

De meeste ouders overleggen regelmatig rond de opvoeding, waarbij alleenstaande ouders zich vaak tot vrienden en grootouders wenden. Maar liefst 3 op de 4 ouders googelen al eens naar een antwoord op een opvoedingsvraag en 6 op de 10 mama's en papa's voeden hun kinderen anders op dan de opvoeding die ze zelf kregen.

Voor meer tips over bewegen met je kind: https://www.zitdazo.be/bewegen

imageMeer nieuws

Veertien speelstraten tijdens de zomervakantie

Geel 17.06.2019 - 11.53u reading time7min

Deze zomer worden er in Geel 14 speelstraten georganiseerd. Een speelstraat geeft buren de kans om bij te praten, samen iets te drinken en elkaar beter te leren kennen. Bovenal krijgen kinderen vrij spel: voor één keer moeten ze geen rekening houden met het verkeer en kunnen ze naar hartenlust spelen in hun straat.

deSter is zesde genomineerde voor Prijs Ondernemen 2019

Kempen regio 17.06.2019 - 09.27u reading time6min

deSter uit Hoogstraten is het zesde bedrijf dat kans maakt op de Prijs Ondernemen 2019. Dat maakt Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen vandaag bekend. deSter is een wereldspeler op het vlak van luchtvaartcatering, en ze leveren ook 300 miljoen stuks plastic messen, vorken en borden aan McDonalds.

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto