Op vrijdag 5 april nemen 800 leerlingen uit Geelse basisscholen deel aan een zuidergek wereldfeest op speelplein De bogaard. Samen met hun leerkracht werkten de leerlingen de voorbije maanden rond het thema wereldburgerschap. Het wereldfeest is een mooie afsluiter van het project en meteen een leuke start van de paasvakantie!

Zuidergekte is een vijfjaarlijks evenement van stad Geel in samenwerking met de Derdewereldraad om het thema 'wereldburgerschap' in de kijker te zetten. Tussen 22 maart en 25 augustus wordt de Gelenaar uitgedaagd om zoveel mogelijk zuidergekke activiteiten te organiseren. In de aanloop naar Zuidergekte gingen meer dan 60 klassen van Geelse basisscholen aan de slag voor Zuidergekte.

Jonge wereldburgers

Tussen 1 december 2018 en 4 april 2019 werkten de leerlingen in de klas rond de thema's milieu, mens, welzijn, vrede en samenwerking. Ze vormden een afvalbrigade, maakten posters met milieutips, zamelden geld in voor goede doelen, zuiverden water of bakten fair trade taarten. Deze jonge Gelenaars toonden dat ze echte wereldburgers zijn! Om hen te bedanken voor hun inzet kregen ze een uitnodiging voor een zuidergek wereldfeest op 5 april.

Wereldfeest

Vrijwilligers van 't Origineel, de Derdewereldraad en den echo staken samen met de dienst gelijke kansen een leuk programma in elkaar. Op vrijdag 5 april tussen 9 uur en 15 uur komen klassen langs en kunnen ze deelnemen aan activiteiten. Via workshops dans, muziek of knutselen ontdekken de kinderen nog meer over wereldburgerschap.

Meer dan 70 zuidergekke activiteiten

Nog tot 25 augustus gaan verenigingen, organisaties en stadsdiensten de zuidergekke toer op. Ze organiseren activiteiten die wereldburgerschap in de kijker zetten en krijgen financieel een duwtje in de rug van stad Geel. Meer dan 70 activiteiten staan al op de agenda.

Verenigingen en organisaties die graag een zuidergekke activiteit willen organiseren kunnen hiervoor nog een subsidie aanvragen bij de dienst gelijke kansen. Meer info vind je op www.geel.be/zuidergekte.