Op zaterdag 14 oktober organiseren de stad Geel en het Agentschap Integratie en Inburgering een inburgeringsfeest. Nieuwe Gelenaars die het inburgeringstraject succesvol hebben afgerond, worden die middag in de bloemetjes gezet. Ze ontvangen officieel hun inburgeringsattest.

Inwoners van Geel die tussen 31 augustus 2016 en 1 september 2017 hun inburgeringsattest behaalden, worden om 11.30 uur ontvangen in CC de Werft. Zij krijgen hun attest officieel overhandigd. Nadien volgt een lunch, aangeboden door het stadsbestuur. Daarna kunnen de aanwezigen aansluiten bij de onthaaldag voor nieuwe inwoners die in de namiddag plaatsvindt. Na een presentatie en een wandeling met stadsgids wordt er afgesloten met een receptie.

Het inburgeringstraject is er voor mensen van buitenlandse herkomst die een toekomst willen uitbouwen in België. De inburgeraars die nu hun attest krijgen, volgden met succes een basiscursus Nederlands. Ook hebben ze een cursus maatschappelijke oriëntatie achter de rug, gegeven door docenten van het Agentschap Integratie en Inburgering. Daarbij krijgen ze informatie over de Belgische samenleving en wordt er gewerkt aan het verhogen van hun zelfredzaamheid. Bovendien zijn ze van start gegaan met individuele begeleiding. Medewerkers van het Agentschap Integratie en Inburgering assisteren hen bij het vinden van werk of studies en maken hen wegwijs in het vrijetijdsaanbod.

Enkele cijfers
De 85 Gelenaars die tussen 31/08/2016 en 01/09/2017 een inburgeringsattest behaalden, zijn afkomstig uit 38 verschillende landen. In totaal is 12,4% van de Geelse bevolking van buitenlandse herkomst (cijfers uit 2016). Dat wil zeggen dat dit aandeel van de bevolking ofwel zelf geen Belg was bij geboorte of van wie minstens één van de ouders bij geboorte niet de Belgische nationaliteit bezat. Top 3 van de herkomstlanden is Nederland, Marokko en Polen.

Bron: kruispuntbank Inburgering, Agentschap voor Integratie en Inburgering