De komende weken verblijven zo'n 900 Amerikaanse militairen in de legerkazerne van het 29Bn logistiek in Grobbendonk.

'De kazerne in Grobbendonk is echter niet uitgerust om er 900 mensen te laten logeren,' zegt adjudant-chef communicatie Jan Van de Ven. 'Maar met enige creativiteit moet het toch lukken. We zorgen voor de US Forces voor ontbijt en avondeten. Eind deze maand trekken de soldaten verder naar Polen voor militaire oefeningen.  Het transport van de tanks gebeurt langs de waterwegen en per spoor.

Voor het 29Bn Log is het één van de grootste opdrachten ooit.

De buurtbewoners van de militaire basis in Grobbendonk kijken al lang niet meer op van passerende colonnes militaire voertuigen.

De volgende dagen wordt het zeker heel wat  drukker dan normaal en ook de vrachtwagens die langsrijden zijn er minder vertrouwd. De Amerikanen kozen de basis 29Bn in Grobbendonk als tussenstop onder meer omwille van de goede ligging en de prima beschikbare accommodatie.

"We hebben enkele grote hallen waarin normaal voertuigen staan, leeg gemaakt om er veldbedjes in te plaatsen", zegt luitenant-kolonel Tom Laermans, korpscommandant van het 29 Bataljon Logistiek. "Op die manier kunnen we heel wat personeel een slaapplaats bieden. De omstandigheden zijn misschien wat ruwer, maar het lukt wel."

Officieel heet het dat het Grobbendonkse 29 bataljon zorgt voor real live support en dus ook bijspringt inzake voeding, hygiëne en brandstoffen.' (pp) foto's DMA (DefenseMediaActivity - US Forces).