Bij opzoekingswerk ontdekte Heemkundige Kring 'Joris Mattheussen' in Rijsel, in het archief van het Kamerrijk (waartoe Vorselaar in de 12de eeuw behoorde), een document dat de gemeente 'Forsellara' vermeldt.
De echtheid werd geverifieerd door een professor van de KU Leuven.900 jaar Vorselaar, dat mag niet onopgemerkt voorbijgaan.
Zo dachten ook enkele vrijwillige (amateur-)schrijnwerkers uit onze gemeente. Ze
maakten voor u een verbluffend houtwerk in 3D van ongeveer 3 meter hoog en 9 meter breed. U herkent vast en zeker onze postcode 2290. De speels toegevoegde extra 0 verwijst naar ons 900-jarig bestaan.
Zwart en geel (of is het goud?) zijn de kleuren van het Vorselaarse wapenschild. Ook heel wat Vorselaarse verenigingen dragen met enige fierheid de zwart-gele kleurencombinatie.
Tijdens het feestweekend stellen we het kunstwerk voor aan het publiek.
Vanop haar plaats naast de kerk, kunnen alle bezoekers van Vorselaar
onmiddellijk zien dat Vorselaar iets te vieren heeft!
Kunstwerk 22900
'Op Lichtmis is geen vrouwke zo arm of ze maakt haar panneke warm',
dit volks gezegde verwijst naar de traditie van Lichtmis als pannenkoekenfeest.
Het is 20 jaar geleden dat Maria-Lichtmis nog georganiseerd werd in Vorselaar. N.a.v. 900 jaar Vorselaar, kan u deze traditie opnieuw beleven. Dan serveren 5 horecazaken in het centrum 1000 gratis pannenkoeken op zaterdag 4 februari.
U krijgt een gratis pannenkoek bij uw consumptie in Café De Toekomst, Taverne Cardijn, Café Den Engel, Café Den Tip en Brasserie De Schranshoeve. Deze horecazaken (behalve de Schranshoeve) zijn, omwille van de haafkoopdag, vanaf 9u geopend. Smakelijk!
Oorsprong van Lichtmis
Met Lichtmis vieren we traditioneel het einde van de winter, de vruchtbaarheid en de terugkeer van het licht. Lichtmis betekende vroeger dat het werk op de boerderij stilaan werd hervat. De komst van nieuwe boerenknechten en het hernemen van het letterlijke veldwerk werd gevierd met een pannenkoekenfeest.
De dagen werden lichter en er waren opnieuw veel kippeneieren voorhanden. Maria-Lichtmis is niet alleen een pannenkoekenfeest,zoals de naam doet vermoeden heeft deze feestdag ook een religieuze betekenis. In de Joodse traditie mocht een kersverse moeder pas veertig dagen na de geboorte, na een reinigingsritueel en offergang, de tempel opnieuw betreden.
Dit ritueel werd door de Christelijke kerk overgenomen: Maria-Lichtmis (40 dagen na Kerstmis). Meteen was dit ook de eerste keer dat Jezus een tempel bezocht. Later werden ter ere van Maria op die dag processies gehouden met brandende kaarsen, vandaar de naam 'Lichtmis', Candlemass (Engels), Chandeleur (Frans), Lichtmess (Duits), ...
Ook in heel wat andere landen en culturen wordt dit lichtfeest gevierd. In de Keltische traditie werd op deze dag een vuur- en vruchtbaarheidsfeest gehouden met als namen 'Imbolc' (betekent 'in de buik', wijst op drachtige ooien en is ook de Keltische term voor lente) of 'Oimelc' (betekent ooimelk).
Geanimeerde Haafkoopdag
Met Lichtmis organiseren we een haafkoopdag op 4 pleintjes in het centrum van Vorselaar. Dankzij heel wat schenkers kan u waardevolle en unieke koopwaar op de kop tikken: o.a. een staande klok, een schilderij, meubeltjes, kledij, boeken, een fiets, een mini-crossmotor, melkkitten en veel meer.
De goederen worden per opbod verkocht door de roeper, de bellenman
en de notaris. Ook de gerre, de ontvanger, de gilde en de harmonie zullen
aanwezig zijn: sfeer verzekerd! De helft van de opbrengst is voor de
verkoper, de andere helft gaat naar een goed doel, namelijk het kinderarmoedefonds
van OCMW Vorselaar.
Na verkoop wordt onmiddellijk afgerekend. Alle goederen moeten ten
laatste 1 uur na het einde (einde is voorzien rond 12u) afgehaald worden.
Niet-verkochte en niet-afgehaalde goederen worden door de werkgroep
opgekocht en geschonken aan de Kringwinkel.
4 februari : 9u: bezichtigen koopwaar en10u: start verkoop
Route: pleintje Cardijn, pleintje Heikant, pleintje Tip, pleintje Kerk
Unieke, historische natuurwandeling
Vorselaar heeft gedurende haar 900-jarig bestaan een rijke geschiedenis opgebouwd. Hiervan zijn heel wat sporen te vinden in het Vorselaarse landschap. Daarom organiseert Natuurpunt ter ere van het 900-jarig bestaan een unieke, historische natuurwandeling door het Schupleer. Samen met natuurgids, geoloog en geanimeerd verteller Etienne Mahieu zoeken we naar de sporen die het klimaat en de menselijke activiteiten de voorbije eeuwen hebben getrokken in het Vorselaarse landschap. U bent van harte welkom om de geschiedenis van ons dorp opnieuw te ontdekken.
5 februari van 13u30 tot 16u30 aan de Schapenstal, Dijkbaan