In deze moderne tijden zijn er heel wat manieren om te weten wanneer je afval wordt opgehaald. Dit kan door de ophaaldata in te lezen in je digitale (google of iOS) agenda via de website van IOK.

Nog handiger is de Recycle! app. Die geeft je een signaal wanneer je je afval moet buitenzetten. En vertelt je ook ineens wanneer het recyclagepark open is. Maar uit een onderzoek dat IOK Afvalbeheer voerde bij 444 Kempenaren, blijkt dat 93% de traditionele gedrukte afvalkalender wenst.

15% van de bevraagden kent en gebruikt (ook) Recycle!. En 18% wil de gratis app in de toekomst gebruiken. 19% gebruikt wel eens www.iok.be om te weten wanneer het afval wordt opgehaald en wat de sorteerregels zijn.

Maar bij het overgrote deel van de Kempenaren blijft traditioneel de afvalkalender in de kast of de garage hangen. De afvalkalender van 2019, valt trouwens vanaf volgende week maandag in de bus. Mis hem niet!

41 versies voor 29 gemeenten

Er werden 283.695 afvalkalenders gedrukt, in 41 versies. In sommige gemeenten zijn er meerdere sectoren en dus ook meerdere afvalkalenders. Er is een kleine voorraad beschikbaar op de gemeentehuizen die wordt meegegeven met nieuwe inwoners in de loop van het jaar.

De bedeling van de afvalkalenders verschilt van gemeente tot gemeente en gebeurt ondermeer door bpost en door de medewerkers van maatwerkbedrijf De Sprong.

Nieuw in 2019: alle ophalingen starten vroeger in juli en augustus

Een belangrijke wijziging voor het nieuwe jaar: in juli en augustus starten alle ophalingen om 6.30 uur. In de meeste gemeenten* is dit een half uurtje vroeger dan in de andere maanden. Na de warme zomer van 2018 bleek een extra vroege zomerophaling beter voor de werkorganisatie.

Mis geen enkele ophaling met Recycle!

De gratis Recycle! app heeft heel wat voordelen. Je ontvangt een melding als het tijd is om je afvalzak of –container buiten te zetten. En je kan zelf kiezen wanneer je dit signaal wilt ontvangen. Twijfel je over een sorteerregel, dan kan je die ook raadplegen op Recycle!

En de app toont je ook of het recyclagepark open is. Bovendien is de nieuwe versie van Recycle! nog verbetert. Recycle! is gratis beschikbaar voor Android en iOS via de Google Play Store en AppStore.

* In Hoogstraten, Mol en Turnhout en in de centrumstraten van Geel en Herentals starten alle ophalingen het hele jaar om 6.30 uur.