Vannacht had in de provincie Antwerpen een grootschalige WODCA-actie plaats waaraan in totaal 300 politiemensen deelnamen. Zowat alle politiezones van de provincie Antwerpen en de federale wegpolitie participeerden aan de actie. 400 bestuurders reden te snel (6,3%), 300 bliezen positief (4,2%) en 94 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Verder werden de voorbije nacht 2 speurhondgeleiders en 2 drugshondgeleiders ingezet. Ook een helikopter was ter beschikking, maar moest niet opgeroepen worden.

Cathy Berx: "Voor alles dank ik alle politiemensen en allen die van de WODCA-controles steeds weer een succes maken heel hartelijk. Enkel dankzij hun inzet kunnen we bijdragen tot de gedrags- en mentaliteitswijziging die zo cruciaal is om het aantal weekendongevallen en verkeersslachtoffers door nachtelijke weekendongevallen te beheersen en terug te dringen."

Hieronder vindt u een overzicht van de resultaten van de actie die gestart is op zaterdagavond 17/10 om 22.00u, en eindigde op zondagochtend 18/10 om 06.00u.

Controleplaatsen

De lokale en federale politie voerden controles uit in 46 gemeenten en steden in de provincie Antwerpen.

Resultaten WODCA-snelheidscontroles

Er werden 6.383 bestuurders op snelheid gecontroleerd. Daarvan reden er 400 te snel (6,3%).

Resultaten WODCA-alcoholcontroles

Er werden 8.543 voertuigen staande gehouden voor een alcoholcontrole. Bij 7.404 bestuurders een werd ademtest afgenomen. 308 chauffeurs (4,2%) bliezen positief. 191 tests gaven zelfs een resultaat boven 0,8 promille (62%).

De controles gebeuren hoofdzakelijk a-selectief. Bijna iedereen die de controle passeert, moet een ademtest ondergaan.

Resultaten WODCA-drugscontroles

Bij 34 chauffeurs werd een speekseltest afgenomen. 24 chauffeurs "speekselden" positief (70%) en moesten een bloedproef ondergaan.

Ingetrokken rijbewijzen

94 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Gouverneur Cathy Berx: "Vannacht werden maar liefst 4,2% van de gecontroleerde bestuurders op dronken rijden betrapt bij grootschalige controleacties in de provincie. Bij circa 2 op 3 van deze bestuurders werd bovendien een alcoholintoxicatie van meer dan 0,8 promille vastgesteld! Dit terwijl uit onderzoek blijkt dat alcoholintoxicatie de belangrijkste oorzaak is en blijft van ongevallen.

Controleren én de pakkans verder opdrijven, blijven - samen met goede sociale controle en een maatschappelijke afkeuring van te snel of rijden onder invloed - de belangrijkste hefbomen om het aantal weekendongevallen verder te doen dalen.

Samen gaan voor "ZERO", nul doden en/of zwaargewonden in het verkeer: het blijft een opdracht voor iedereen."

Specifieke voorvallen/bevindingen

Vaststellingen verkeersongevallen en dronkenschap
Ø Specifieke voorvallen/resultaten

- Politiezone Noord: Een bestuurder sloeg met zijn wagen op de vlucht toen hij een controlepost naderde. Agenten zetten de achtervolging in tot aan de Nederlandse grens, zonder resultaat. De meldkamer Tilburg (NL) werd van de feiten op de hoogte gebracht.

Ø Aanrijdingen stoffelijk/gekwetsten

- Tijdens de WODCA-controlenacht van 17 op 18 oktober zijn er in totaal 16 aanrijdingen gemeld. Daarvan 11 aanrijdingen met enkel stoffelijke schade en 5 aanrijdingen waarbij er ook lichamelijk letsel vastgesteld werd. Bij één aanrijding was er sprake van vluchtmisdrijf. (pp)

Foto's archief NNieuws.