Gisteren voerde de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout een actie tegen woninginbraken. Tijdens deze preventieve actie werden 979 voertuigen in ANPR gecontroleerd. 344 hiervan werden uit het verkeer gehaald en aan een controle onderworpen. Ook werden er twaalf personen nagetrokken in politionele databanken.

Eén informatierapport werd opgesteld voor verdachte handelingen. Eén persoon werd betrapt met een gebruikershoeveelheid marihuana. 60 chauffeurs werden gecontroleerd op alcoholgebruik. Niemand van hen had teveel gedronken. Eén bestuurder legde een positieve drugstest af. Zijn rijbewijs werd ingetrokken. Verder werden er nog negen boetes gegeven voor verkeersovertredingen.

Inzet

Op negen verschillende locaties werd het in- en/of uitgaand verkeer aan een grondige controle onderworpen. De locaties werden bepaald op basis van recent cijfermateriaal van woninginbraken. De politiezone zette bij deze actie negentien personeelsleden in. De actie liep van 17 tot 18.30 uur.

Samen werken aan veiligheid

Met deze actie wil de politiezone de inwoners nog een keer attent maken op het fenomeen van woninginbraken. Zij zet al langer veel in op woninginbraken en op een goede wisselwerking met de inwoners. Zo spoort zij aan om alle verdachte zaken te melden.

Op deze manier heeft de politiezone al meerdere zaken opgehelderd. Ook kan je bij de politiezone gratis inbraakpreventief advies aanvragen om je woning beter te beveiligen tegen inbrekers. Je kan ook bij je thuis een Polysafe-avond organiseren. Je nodigt dan buren, vrienden, familie, ... uit en de inbraakpreventie-adviseur komt langs en vertelt wat je allemaal kan doen om je woning beter te beveiligen tegen inbrekers.

Ondertussen zijn er ook slimme camera's in de zone die nummerplaten herkennen. Ook deze worden ingezet in de strijd tegen woninginbraken. Bovendien houdt de politiezone regelmatig kleinschaligere acties op haar grondgebied.

Cijfergegevens

In 2017 stelde de politiezone 157 woninginbraken vast. Daarnaast registreerde ze ook 64 pogingen tot inbraak. Voor de inbraken en de pogingen samen is dit een lichte daling van twee procent ten opzichte van 2016. Sinds 2011 is dit het laagste aantal inbraken. Het ging meestal (97 procent) om inbraken in het hoofdverblijf.

De meerderheid van de inbraken gebeurde overdag. Drie vierde van de inbraken gebeurde tussen 8 en 21 uur, met een piek tussen 20 en 21 uur. 67 procent van de inbraken worden tijdens de week gepleegd. De inbrekers maakten voornamelijk juwelen, cash geld en computers buit. In meer dan de helft van de inbraken werd er aan de achter – of zijkant van de woning een raam of deur opengebroken.