De BOB-wintercampagne is achter de rug. In totaal controleerde de politiezone tussen 30 november en 28 januari 4 480 bestuurders via een ademtest op alcoholgebruik.

99 procent van hen blies 'safe' en legde dus een negatieve alcoholtest af. Zestien bestuurders hadden een alcoholgehalte tussen 0,22 en 0,35 mg/liter uitgeademde lucht.

Deze kwamen er vanaf met een rijverbod van drie uur en een onmiddellijke inning van 179 euro. 36 bestuurders hadden een alcoholgehalte van meer dan 0,35 mg/liter uitgeademde lucht.

Deze kregen minimaal zes uur rijverbod en een proces-verbaal. Dit resulteert in een minnelijke schikking van het parket of een dagvaarding voor de politierechter. Zeven rijbewijzen van bestuurders die een alcoholgehalte van meer dan 0,65 mg/liter uitgeademde lucht hadden, werden onmiddellijk ingetrokken.

Met een percentage van 1,16% positieve alcoholtesten in Geel, Laakdal en Meerhout ligt de politiezone ruim onder het nationale gemiddelde resultaat van 1,87% bestuurders onder invloed.

Vergelijking promille en mg/l UAL

De begrippen 0,5 en 0,8 promille staan sterk in het geheugen gegrift. Maar bij de alcoholcontroles wordt gebruik gemaakt van een adem- of blaastoestel en dit resultaat wordt weergegeven in het aantal 'milligram alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht'.

Men spreekt enkel van promille wanneer er een bloedproef werd afgenomen. Er is uiteraard wel een verband tussen deze waarden: 0,5 g alcohol per liter bloed of promille komt overeen met 0,22 mg alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht en 0,8 g alcohol per liter bloed of promille is evenveel als 0,35 mg alcohol per liter uitgeademde alveolaire lucht.

Inzet campagne

De politiezone koos ook dit jaar hoofdzakelijk voor kleinschalige acties door alle ploegen. Deze alcoholcontroles hebben dagelijks plaats op meerdere locaties en verschillende tijdstippen in de zone.

Ook beperken deze controleacties zich niet enkel tot de twee grote campagnes in de winter en in de zomer, maar wordt er doorlopend gecontroleerd op rijden onder invloed. In ongeveer 10% van de ongevallen die de politiezone vaststelt, is alcoholintoxicatie immers nog altijd in het spel.