De OLB (Oud-leerlingenbond Sint-Jozefscollege Herentals) heeft een tot ver buiten de collegemuren gekende reputatie van intellectueel hoogstaande initiatieven hoog te houden.

Denk maar aan de uitgave van college-geschiedenisboeken, de organisatie van info-avonden, de kaas- , wijn- en cinema-avonden met Jan Cools en Jo De Meyere.

Wie kan daarom het gewicht inschatten van de zware last die we op ons laadden in 1998, toen we de OLB een organisatie beloofden voor de jongere oud-leerlingen (draak van een term), die op alle gebied zou kunnen concurreren met roemruchte precedenten als de causerieën van Frans De Peuter en Frank Tubex ?
 
Kosten noch moeite werden gespaard: een speciale task force met bijzondere volmacht, vanaf toen opererend onder de naam De viriele vier, hield ellenlange vergaderingen en slopende brainstormsessies, niet zelden gemarineerd in gerstenat van superieure kwaliteit.
Tot Jolige Jelle in een voor zijn doen ongebruikelijke mix van pathetiek en vastberadenheid - Besame Mucho speelde op de achtergrond - een einde maakte aan de impasse. Hij stond recht, veegde zwierig de vierenvijftig vorige voorstellen van tafel en sprak, nee, declameerde: “Heren, ik heb slechts twee dingen te zeggen: ten eerste Birgit Van Mol en ten tweede Anja Daems.”
 
Er viel een oorverdovende stilte. Na twee dromerige minuten nam Razende Rik het woord. “Heren, de leerling is geworpen. Een Herexamen zal het worden. En Michiels, hier is een zakdoek om uw gekwijl af te vegen.” Bonkige Bart verkeerde duidelijk nog in hogere sferen.

Kregelige Christoph werkte de goddelijke inval verder uit: “Bon. Om halfacht ‘s avonds verzamelen alle JOL’en (jargon voor de draak van een term - nvdr) met eventuele partners in de studiezaal van het college. Dan sturen we hen in groepjes van zes tot acht personen uit naar acht Herentalse kroegen. Daar worden ze opgewacht door enkele leraars, die hen zullen testen op wat rest van hun middelbare-schoolkennis. Indien geslaagd, krijgen ze vrije doorgang naar de volgende kroeg. Indien niet, moeten ze volgend jaar nog eens terugkomen. Bovendien eis ik dat ik voortaan word aangesproken met Coole Christoph.”
 
Aldus geschiedde, volgens de nooit op haar geschiedkundige waarde gecontroleerde legende, aan de toog van de oude Brigand in het jaar onzes Heren 1998.
 
Sindsdien is de Herexamen-Kroegentocht uitgegroeid tot een ongemeen succesnummer, waar een steeds maar groeiende schare overenthousiaste JOL’n smachtend naar uitkijkt.
 
Zo ook dit jaar, 2 maart 2013, vijftien jaar later, voor de negende keer. Niet minder dan 21 ‘ploegen’ van 6 tot 10 oud-leerlingen trekken door de Herentalse straten naar een achttal kroegen in de Kerkstraat, Bovenrij, Markt en Nieuwstraat. Om 18.30 uur is het verzamelen geblazen in de refter van het Sint-Jozefscollege, waar het ‘examenreglement’ en de praktische richtlijnen overlopen worden en het route- en uurschema wordt meegedeeld. Om 19 uur stipt worden de eerste examens afgenomen. Tegen 23 uur worden de deelnemers terug verwacht in de collegerefter, alwaar een uurtje later op de plechtige proclamatie het winnende team gelauwerd wordt.