Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

‘Aan Tafel!’ deelt verhalen en gerechten van asielzoekers

Verhalenweverij

Op 1 december brengt De Verhalenweverij ‘Aan tafel!’ uit, een bijzonder kookboek dat naast recepten de persoonlijke verhalen bundelt van de bewoners van het opvangcentrum voor asielzoekers in Broechem.

Bij het boek hoort een fototentoonstelling. De tentoonstelling opent op 2 december in de bibliotheek van Ranst en reist daarna door de provincie Antwerpen.

Verhalen delen ….

Sinds 2017 trekt de Verhalenweverij naar het opvangcentrum voor asielzoekers om aan de kinderen verhalen voor te lezen. Tijdens die bezoeken vertellen de kinderen vaak verhalen over hun vlucht, over achtergebleven familieleden en hun onzekerheid over de toekomst, maar ook over hun nieuwe leven in België, de vrienden op school en het verblijf in het opvangcentrum.

leidde tot een boek en een tentoonstelling

Geleidelijk aan groeide het idee om deze verhalen naar buiten te brengen met een fototentoonstelling over de lievelingsgerechten van de bewoners. Verhalen en koken verbinden en verkleinen de kloof met ‘de andere’. Tijdens 11 kookmiddagen bereidden de bewoners samen met enkele vrijwilligers bijzondere, lekkere en typische gerechten uit hun moederland. Fotografe Griet Van Wesemael legde alles vast op beeld. Het koken van hun eigen gerecht, vaak niet meer klaargemaakt sinds het vertrek uit hun moederland, bracht veel emoties en een schat aan verhalen met zich mee. 

De verhalen werden samen met de recepten gebundeld in het boek ‘Aan tafel! - Verhalen en gerechten van bewoners van een opvangcentrum voor asielzoekers’. Het boek is te bestellen bij De Verhalenweverij via de website www.aantafelproject.be.

Deel een gerecht met je buur!

Bij het maken van het boek speelde het verbindende element van eten een belangrijke rol. De gerechten in het boek kregen geen vermelding van het aantal porties. Bewust. Tijdens het koken in het opvangcentrum werd er nooit over porties gesproken. Gerechten werden uit de losse pols en in royale hoeveelheden bereid en vervolgens gedeeld met vrienden, familie en medewerkers. Iedereen die zin had mocht komen proeven.

De Verhalenweverij nodigt iedereen uit om ook zelf een gerecht te delen met een buur. Dat kan een gerecht uit het boek zijn of een eigen lievelingsgerecht.

Win een boek!

Hoe gaat het in zijn werk?

Heel eenvoudig: steek een gerecht in een potje en bezorg het met een ingevuld buurtboxkaartje aan je buur. Het buurtboxkaartje is hier te downloaden. Bezorg je via gitt@verhalenweverij.be een foto van het gedeelde gerecht en een korte beschrijving, dan maak kans op een exemplaar van het boek 'Aan tafel!'

Over De Verhalenweverij

De Verhalenweverij is een vzw die leesplezier bevordert bij kinderen uit kansengroepen. Door hun activiteiten willen ze integratie en inclusie stimuleren en meewerken aan een betere samenleving. Met de organisatie van activiteiten zoals creatieve workshops en lezingen, verlagen zij de drempel voor het lezen in het Nederlands en laten ze de deelnemers ontdekken dat lezen heel plezierig kan zijn.

In hun verhalen en met hun projecten willen ze de stereotype beeldvorming verminderen, door een gelijkwaardige plaats en aandacht te geven aan de verscheidenheid aan mensen in onze maatschappij.

Ze geven een stem aan diegenen die vaak niet worden gehoord en met hen unieke en persoonlijke verhalen maken, zoals fotoreportages of portretten met verhalen rond bepaalde thema's. Hun focus ligt vooral bij mensen met een migratieachtergrond, anderstalige nieuwkomers, mensen in kwetsbare leefsituaties en jongeren in de bijzondere jeugdzorg.

Aan tafel!

Verhalen en gerechten van bewoners van een opvangcentrum voor asielzoekers

Gitt SmansMarlies AlgoetLutgarde Daniëls
Foto’s: Griet Van Wesemael

Omschrijving
Hoe maak je Seekh Kabab uit Afghanistan? Waarom kwamen Maya en Naya, een Palestijnse tweeling, naar België? Wat zit er in de overheerlijke Molokhia van Ayna? Wie zijn oma en kleindochter Bajramsha uit Noord-Macedonië? 
Tijdens interviews en kookmiddagen in het Fedasil opvangcentrum voor asielzoekers van Broechem vertelden de bewoners wat hen naar België bracht en welk eten hen terugvoert naar hun moederland. Hun verhalen en lievelingsgerechten werden gebundeld in een boek met prachtige foto's van fotografe Griet Van Wesemael.

Tentoonstelling ‘Aan tafel!’

Van 2 december 2022 tot 13 januari 2023 in de bibliotheek van Ranst, Gasthuisstraat 17, 2520 Ranst.

Daarna in Herentals, Lier, Grobbendonk en Westerlo.

www.verhalenweverij.be  -  www.aantafelproject.be

Verhalenweverij

Deel dit artikel