Door de onverwachte inzet van extra asfalteringsploegen schakelde de aannemer bij de onderhouds- en asfalteringswerken in Wezel een versnelling hoger.

Hierdoor verliepen de werken de afgelopen dagen anders dan vooraf aangekondigd, waardoor er bij de inwoners verwarring en onduidelijk heerste. Het gemeentebestuur excuseert zich hiervoor, maar is vooral tevreden dat de aannemer de werken sneller zal afronden dan vooraf voorzien.

Elk jaar voorziet het gemeentebestuur voor een groot aantal woonstraten een onderhoudsbeurt waarbij – naast plaatselijke herstellingen – de bovenste asfaltlaag wordt vernieuwd. Het gemeentebestuur kondigt deze werken via een bewonersbrief ruim vooraf aan.

De aannemer krijgt de opdracht om in elke straat liefst enkele dagen vooraf (maar uiterlijk één dag vooraf) het effectieve asfalteren bekend te maken met een brief. Zo kunnen de inwoners zich goed voorbereiden op de verwachte hinder en de kortstondige onbereikbaarheid van hun straat.

Extra asfalteringsploegen

Door de coronacrisis beschikte de aannemer deze week over extra asfalteringsploegen voor het uitvoeren van de onderhouds- en asfalteringswerken in straten (Brouwerijdreef, Keiheuvelstraat, Korte Meyerstraat, Langestraat, Zuidstraat, Meyerstraat)van Wezel.

Daardoor volgden de asfalteringswerken vrijwel meteen na de plaatselijke herstellingen. Normaal zitten tussen beide werkonderdelen enkele dagen tijd tussen.

Kleeflaag

De dag voor de asfaltering moet er een kleeflaag worden aangebracht. Deze zorgt voor de hechting tussen de onderliggende oude asfaltlaag en de nieuwe toplaag.

Door de snellere uitvoering van de werken werd de kleeflaag gisterenavond nog aangebracht na 22 uur. Wettelijk is dit voor publieke werken aan het openbaar domein toegelaten, maar het kwam voor vele bewoners als een verrassing.

De kleeflaag mag slechts minimaal overreden worden. Dit geldt vooral de eerste uren van de uitharding. Bij veelvuldig overrijden raakt de kleeflaag mogelijk beschadigd, waardoor de nieuwe asfalt minder goed hecht. Daarnaast leidt het overrijden van een onvoldoende uitgeharde kleeflaag mogelijk tot schade aan opritten en auto's.

Daarom wordt in de aannemersbrieven telkens uitdrukkelijk gesteld dat er niet mag overgereden worden. Uiteraard zal het gemeentebestuur de nodige kwaliteitscontroles uitvoeren op de werken voor de finale oplevering.

Excuses over verwarring, tevreden over snelle uitvoering

Het gemeentebestuur excuseert zich voor de verwarring en onduidelijkheid die met deze werken gepaard gingen. Wel zijn we tevreden over de snellere uitvoering dan voorzien.

Normaal gezien zijn de werken vandaag volledig afgerond en genieten de betrokken inwoners sneller dan verwacht van een vernieuwde straat. De nieuwe asfaltlaag is voor de betrokken bewoners na enkele uren al overrijdbaar met de auto.

Werken Rauw

Ook in Rauw vinden er op dit moment werkzaamheden plaats in de Schooldreef. De freeswerken worden vandaag afgerond. De asfaltering gebeurt op een later tijdstip, vermoedelijk in de week van 4 mei.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be