Recent ontvingen burgemeester Ward Kennes en de schepenen Griet Noyens en Mies Meeus de organisatoren van live muziekfestivals in de gemeente Kasterlee. Zoals afgesproken binnen de politiezone regio Turnhout hanteerde Kasterlee het voorbije jaar de norm van 90 dB(A) voor elektronisch versterkte muziek. Volgens de organisatoren van muziekfestivals zoals Kastival, Waterputfestival,  Rock Stenen, Wisselfeesten, Kastel Klinkt, Booty Rave, Verbond der Vetzakken, Effenaf ligt de gehanteerde norm te laag en dreigen sommige groepen om niet meer in Kasterlee op te treden omdat de muziekbeleving in het gedrang komt.

Na terugkoppeling op het politiecollege door de burgemeester en na afweging van de verschillende elementen heeft het college van burgemeester en schepenen vandaag beslist om volgend jaar voor de live muziekfestivals de geluidsnorm op te trekken naar maximaal 95 dB(A) Laeq, 15 min. Als bijzondere voorwaarde wordt opgelegd dat de organisatoren aan de bezoekers oordopjes ter beschikking moeten stellen.

Voor muziekfestivals met live optredens die plaatsvinden buiten het centrum van de dorpskernen zal één dag de geluidsnorm worden opgetrokken tot 100 dB(A) Laeq, 60 min. De plaats voor de meting van de dB(C) norm (de bastonen) zal worden afgestemd op de plaats waar ook de dB(A) norm wordt gemeten. In dit geval legt de Vlarem regelgeving op dat oordopjes ter beschikking moeten worden gesteld, maar ook dat de geluidssterkte moet worden gelogd en één maand moet worden bewaard.

“We hopen dat hiermee de muziekbeleving voor de festivalbezoekers wordt gegarandeerd en dat iedereen zich ook bewust is van de nood aan gehoorbescherming”, zegt schepen van milieu Griet Noyens.  Burgemeester Ward Kennes: “Over een jaar worden de nieuwe normen en eventuele klachten geëvalueerd samen met de  festivalorganisatoren en de politie. Dan zal worden beslist of de nieuwe normen ook in 2015 gehanteerd kunnen worden”.