Van 23 oktober tot eind oktober (dus deels tijdens de herfstvakantie) voert het Agentschap Wegen en Verkeer extra ingrepen uit op de rotonde van de Westelijke Ring (R14) en de Antwerpseweg/Pas (N19) in Geel. Om de doorstroming van het verkeer komende van Geel-West te verbeteren, wordt de linkse voorsorteerstrook op de Antwerpseweg voor de rotonde verlengd met 50 meter.

Extra ingrepen op rotonde

De bestaande linkerrijstrook op de Antwerpseweg (N19) voor de rotonde met verkeerslichten wordt verlengd met 50 meter. Dankzij die langere linkerrijstrook (“opstelstrook”) zullen bestuurders vlotter links kunnen voorsorteren om de dubbelstrookrotonde op te rijden en zal een groter aantal voertuigen in één groentijd de verkeerslichten kunnen passeren. Bovendien zullen de voertuigen die niet met de eerste groenlichtcyclus de rotonde op kunnen ook de kans krijgen om sneller links voor te sorteren. De huidige afslagstrook was daar te kort voor.

 

Tegelijk met de verlening van de linkerrijstrook voert AWV nog twee andere aanpassingen uit.

  • Het verkeer dat op de rotonde wil afslaan naar Turnhout krijgt twee rijstroken in plaats van één.
  • Bij de fietsoversteek over de Ring aan de kant van Turnhout krijgt het oranje knipperlicht de vorm van een fietser om de automobilisten extra op de aanwezigheid van fietsers te wijzen.

Volgende maand zullen AWV en de Geelse mobiliteitspartners de ingrepen evalueren.

 

Hinder tijdens de werken

Om de hinder voor het verkeer zo beperkt mogelijk te houden, voert AWV de ingrepen grotendeels tijdens de herfstvakantie uit, wanneer er minder verkeer op de weg is. Toch houden weggebruikers bij de rotonde best rekening met extra vertragingen, want tijdens de werken geldt deze gewijzigde verkeerssituatie:

  • Op de Antwerpseweg wordt de linkerrijstrook voor het verkeer komende van Geel-West afgesloten. Dat verkeer kan dus tijdelijk alleen via de rechterrijstrook de rotonde oprijden.
  • De linkerrijstrook van de Antwerpseweg in de richting van Geel-West wordt kort na de rotonde ingenomen over een 100tal meter. Het verkeer dat van de rotonde de Antwerpseweg richting Geel-West oprijdt, krijgt voorrang op het verkeer dat vlak ernaast vanop de Ring vanuit richting Turnhout via de bypass de Antwerpseweg richting Geel-west oprijdt. Daarvoor worden op de bypass tijdelijke haaientanden geschilderd. Die tijdelijke voorrangsregeling moet vermijden dat de rotonde tijdens de ingreep blokeert.

Eandis werkt in november

Nutsmaatschappij Eandis laat weten dat ze vanaf 3 november 2014 (tot wellicht 21 november) nutswerken zal uitvoeren op de Geelse Ring (R14) in de richting van Turnhout,  vanaf de rotonde tot aan Poiel.

Doorgaand verkeer blijft mogelijk, maar ter hoogte van de werf zal het verkeer richting Turnhout maar over één in plaats van twee rijstroken beschikken (www.eandis.be).