De lijdensweg voor de bewoners van de Engelse wijk blijft aanhouden.  Benny Van der Weehe uit de Waterloostraat maakt zich zorgen : 'De aannemer uit Herentals plaatste afgelopen week de langverwachte fietsroosters in de veel te groot gezaagde plantvakken voor bomen in de Engelse wijk. Aan deze bijkomende werken hangt een prijskaartje van meer dan 50.000 euro die de Herentalse belastingbetaler  moet ophoesten.

Hadden de plannen voor de heraanleg voor de Engelse wijk beter opgemaakt geweest en waren de werken van de eerste keer goed uitgevoerd, dan was al die miserie al lang verleden tijd. De aanpassingswerken voor het vernieuwen van de voetpaden begon op 10 maart 2015 met het kappen van de 174 esdoorns waarvan de wortels de voetpaden vernielden. Op 13 november 2015 werden de plantvakken voor aanplanting van bomen op de rijbaan uit het beton gezaagd.

Die plantvakken werden, uit besparingsoverwegingen, tot het midden van de rijbaan uitgezaagd zodanig dat er maar 2 in plaats van 3 sneden moesten gemaakt worden. En..., die plantvakken zouden ook het snelle autoverkeer moeten hinderen en afremmend werken.

Later heeft het lokaal bestuur, de gemeente, ingezien dat deze plantvakken veel te groot waren en dat er een reëel gevaar bestond voor fietsers. Uit een studie van de technische dienst van de stad blijkt dat, om de plantvakken te verkleinen, deze beter konden voorzien worden van roosters in plaats van ze terug gedeeltelijk toe te betoneren.

Op 13 juli 2016 werden er in de Bergenstraat 2 fietsroosters als proefproject geplaatst. Nu, 28 maanden na de eerste werkzaamheden in 2015 zullen de werken eindelijk af zijn.  De haken van de roosters zijn trouwens al stuk'.

'Nog eens de bomen verplanten...'

'Alhoewel..., nu alles klaar moet zijn,  zal er misschien toch nog één of andere slimme vaststellen dat de bomen nu veel te kort bij deze fietsroosters staan en zullen deze dan ook nog eens moeten verplant worden. En zo blijft het maar duren.

De werken in de Engelse wijk zijn van in de beginfase al één grote klucht geweest.

Er werd ook nooit rekening gehouden met de opmerkingen van de bewoners die ook op geen enkel moment geïnformeerd werden bij veranderingen aan de initiële plannen.

Nergens anders in Herentals werden de aanpassingswerken zo slecht gepland en uitgevoerd en duurde het nooit zo lang om een straat of een wijk aan te passen. De automobilisten rijden er nog steeds veel te hard en er zijn veel te weinig controles van politie in deze zone 30', reageert een teleurgestelde buurtbewoner Benny Van der Weehe.

Johan Temmerman / NNieuws.