De betonnen plakzuilen die de voorbije 40 jaar op een 12-tal plaatsen in Herentals het straatbeeld sierden, worden eind deze maand weggehaald.

"Deze keuze is gemaakt omdat we volop willen inzetten op de digitale UiT-kalender en de kalender in de Stadskrant", zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V).

De plakzuilen, in feite een betonnen rioolbuis die de gemeentelijke technische dienst begin de jaren 80 rechtop werd geplaatst en een afdakje kreeg.

Toenmalig schepen ­Roger Van Nuffel (Open Vld) vernieuwde het concept nog in 2003. Die wilde in 2003 het probleem van het wildplakken aanpakken door organisatoren van evenementen meer mogelijkheden aan te bieden om affiches op te hangen.

De buizen waren niet alleen relatief goedkoop, maar ook robuust en weerbestendig. Aanvankelijk mochten de organisatoren zelf gaan plakken, maar later werd dit het alleenrecht van de stedelijke diensten.

Organisatoren moesten de affiches aanleveren en een retributie betalen. De stad zorgde voor het plakwerk. Ook die periode is nu voorbij.

'"Het correct ophangen van de affiches op de gewenste zuilen bezorgde onze diensten heel wat werk', reageert Van ­Olmen. 'We merkten ook dat er veel minder vraag was dan vroeger. Online is zoveel directer en handiger. Vandaar dat de bombastische zuilen verdwijnen.'