U bent hier

Aanslag Charlie Hebdo : verdachten gelokaliseerd in Noord-Frankrijk

Internationaal
08.01.2015 - 15.34u
Door: Herman Gezelle

In Frankrijk is nog altijd een grote klopjacht aan de gang op de twee hoofdverdachten van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Volgens persbureau AFP zijn ze gelokaliseerd in Noord-Frankrijk. Eerder werden al zeven mensen opgepakt. Een van hen is een jongen van 18 die zichzelf aanmeldde bij de politie in Charleville-Mézière.

Afgelopen nacht gaf de politie een opsporingsbericht vrij over twee verdachten. Het gaat om twee broers, Chérif Kouachi (32) en Saïd Kouachi (34), Fransen van Algerijnse afkomst. De speurders zijn hen op het spoor gekomen nadat een identiteitskaart teruggevonden was in de vluchtauto van de daders. Volgens het opsporingsbericht worden de twee gezocht voor moord, poging tot moord, gewapende diefstal in groep en lidmaatschap van een groep die terreurdaden voorbereid. De twee zijn "gewapend en gevaarlijk".

Het Franse persbureau AFP meldt dat de twee verdachten gelokaliseerd zijn in het departement Aisne, zo'n 60 kilometer ten noordoosten van Parijs. Ze zouden gewapend in een auto te zien zijn op camerabeelden bij een tolpoort. Ook een uitbater van een benzinestation zegt de twee broers gezien te hebben, gewapend met een kalasjnikov.
7 mensen opgepakt

Chérif Kouachi is in 2008 al eens veroordeeld omdat hij betrokken was bij het ronselen van jongeren om te gaan vechten in Irak. Hij zat toen 18 maanden in de gevangenis. Sommige bronnen zeggen dat beide broers ook gevochten zouden hebben in Irak en/of Syrië, maar dat kan niet worden bevestigd. Het is dus niet zeker of er sprake is van Syriëstrijders.


18-jarige verdachte geeft zichzelf aan

Afgelopen nacht heeft nog een derde verdachte van de aanslag op Charlie Hebdo zich gemeld bij de politie van Charleville-Mézières, in het noordoosten van Frankrijk. Het gaat om de 18-jarige Hamid Mourad. Hij zou zich hebben gemeld nadat hij zijn naam had zien opduiken op sociale media, zegt het Franse persbureau AFP.

De politie heeft vannacht een appartement in Reims doorzocht, waar Mourad zou wonen. In de Franse pers wordt gesuggereerd dat Mourad familie zou zijn van de twee broers Kouachi: hij zou dezelfde familienaam hebben als de echtgenote van Chérif Kouachi. Zij zou uit Charleville-Mézières afkomstig zijn.

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo is de dodelijkste in Frankrijk in verschillende decennia. Het terreuralarm voor het hele land is opgetrokken naar het hoogste niveau. President François Hollande heeft voor vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd.  (vrt)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto