Het aantal startende ondernemingen is in 2014 gestegen met 4,7%. Dat blijkt uit de Startersatlas die Graydon vandaag samen met zelfstandigenorganisaties Unizo en UCM uitbrengt. In totaal werden 81.107 nieuwe economische entiteiten opgestart. Dat is het op één na hoogste cijfer sinds het begin van de metingen in 2004.

Enkel in 2011 lag dit aantal hoger. Uit de nieuwe startersstudie blijkt tevens dat 69% van alle starters na vijf jaar nog bestaan. Meer dan 10% neemt binnen het eerste jaar ook personeel in dienst.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: "De toename van het aantal startende ondernemingen is een teken dat onze economie opnieuw aantrekt. Wij zien twee belangrijke verklaringen voor deze trend. Enerzijds leidt de positieve berichtgeving over de evolutie van de conjunctuur ertoe dat heel wat Belgen – in tegenstelling tot de voorbije jaren – nu wél hun kans wagen om een eigen zaak op te starten.

Anderzijds heeft de economische crisis ervoor gezorgd dat een aanzienlijk aantal mensen, al dan niet gedwongen, op zoek moest naar een nieuwe opportuniteit. Dit heeft zeker ook meegespeeld in het toenemende aantal start-ups in 2014."

Regionale verschillen

Het aantal starters is het sterkst gestegen in Vlaanderen. Daar is een toename van 7,6%. In Brussel bedraagt de stijging 3,1% en in Wallonië is er een kleine daling met 0,2%.

De Startersatlas, die wordt uitgebracht in het kader van de Startersweek van Unizo, brengt ook de provinciale cijfers in kaart. De meest ondernemende Vlaamse provincie is Antwerpen. Daar startte in 2014 1 op de 148 mensen een eigen zaak (dit is goed voor in totaal 12.952 nieuwe ondernemingen). De meest ondernemende Belgische provincie is dan weer Waals-Brabant, waar per 126 mensen een onderneming werd opgericht. Als we kijken naar de hoogste stijging van het aantal starters, scoren West-Vlaanderen (+12%) en opnieuw Waals-Brabant (+8,9%) het beste in 2014.

Sectorale verschillen

De populairste sectoren voor start-ups, waren in 2014 de medische beroepen, de zakelijke diensten en de bouw. De BVBA bleef de populairste vennootschapsvorm en het aantal eenmanszaken steeg spectaculair (+29,4% ten opzichte van 2009).

Het overlevingspercentage van de Belgische starters bleef nagenoeg gelijk met de situatie in 2013. 69% van de starters overleeft de eerste 5 jaar. In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaat het om een iets hoger overlevingspercentage van respectievelijk 72,5% en 71,8%. In de sector van de medische beroepen ligt dit percentage (90%) een stuk hoger dan in de horeca (50%).

Eric Van den Broele zegt hierover: "Een overlevingspercentage van bijna 70% na vijf jaar werking is mooi. Maar het betekent tegelijkertijd wel dat bijna een derde van de start-ups niét overleeft. We kunnen daarom niet genoeg benadrukken dat bij het opstarten van een eigen zaak heel wat komt kijken.

Een goed business plan, voldoende middelen om zowel de start als de eerste werkingsperiode te overbruggen én een grondig onderzoek van de marktsituatie blijven cruciale aandachtspunten voor elke startende ondernemer."